Dodatni troškovi za trgovce, veće i cene?

Foto:Ilustracija/pixabay

Od 1.decembra stupa na snagu odluka o snabdevanju gde će sva dostavna vozila moći da dostavljaju robu u vremenskom periodu od 20 do 7 časova.

Ova odluka Grada Beograda predstavljaće dodatne troškove za trgovce, a jedni od njih su plaćanje noćnog rada, veći broj vozila pa samim tim i veći broj vozača. Svakako prodavnice koje rade od 7 ili do 20 časova moraće da obezbede i zaposlene koji će tu ostati posle radnog vremena što je prekovremeni rad ili zaposlene koji će doći pre svog radnog vremena kako bi primili robu što je mala verovatnoća da će za isti biti i plaćeni.

Dodatni troškovi nisu jedini problem za trgovce tu je problem sa vozačima , jer ih nema, a moraće da ih obezbede kako bi u jednom mahu pokrili sve rute koje su do sada bile raspoređene na dnevnom nivou. Tako da je jedan vozač vozio po dve do tri rute na dnevnom nivou a sada će se to svesti na jednu po vozači, eventalno dve u zavisnosti od rute.

Veliki trgovinski lanci koji imaju svoju pekaru u okviru objekata i neće im dodatno otežati dostavu ove kategorije proizvode ali manje trgovine će se naći u dodatnom problemu.

Svakako nikako ne treba tu zaboraviti i manje poljoprivrednike koji vrše samo dostavu svoji proizvoda do trgovinskih radnji što će njihov, i ovako težak posao, dovesti u pitanje jer dodatni troškovi svakako nikome ne idu u prilog.

Istina je da dostavna vozila tokom dana opterete ili zaustave saobraćaj, pogotovo u uskim ulicama ali ova odredba će kako trenutno stvari stoje uticati na „džep“ potrošača jer trgovinske radnje moraće da obezbede dodatna dostavna vozila i veći broj vozača kojima će morati da plate noćni rad.

Dodatni broj zaposlenih koji će raditi prekovremeno kako su do sada bili plaćeni za isti posao, da se ne lažemo, i ne bi trebalo da utiče na cenu proizvoda,

Ako ste propustili