Cene proizvoda i usluga u julu niže za 0,4 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u julu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku niže za 0,4 odsto.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u julu 2017. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 3,2 odsto, dok su u odnosu na decembar 2016. godine povećane za 2,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u julu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, pad cena zabeležen je u grupama: hrana i bezalkoholna pića (2 odsto), odeća i obuća (1,1 odsto), transport (0,9 odsto), u grupama restorani i hoteli i obrazovanje (za po 0,2 odsto).

Pad cena je zabeležen i u grupama: stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i komunikacije (za po 0,1 odsto).

Rast cena zabeležen je u grupama rekreacija i kultura (3,5 odsto) i alkoholna pića i duvan (2,8 odsto), dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno).

Ako ste propustili