Bolji zakon za autorska prava – član 13?

Еvrоpski parlamеnt izglasaо jе kontraverzni član 13 prema kojem su internet platforme dužne da pre nego što se neki sadržaj objavi proveri njegovo vlasništvo.

Navodni cilj je bolja zaštita autorskih prava jer niko više neće moći da koristi bilo koji sadržaj bez dozvole autora. Na ovaj način se navodno teraju gugl,fejsbuk,instagram i ostale platforme da koriste nove filtere kako bi sprečile da se sa njihovih sajtova preuzimaju materijali zaštićeni autorskim pravima.

Međutim ovaj zakon je direktan udarac na sve,kako na autore tako i na ostale korisnike. Ukoliko sagledamo da određen događaj,pesma, ličnost, film …. postaju popularniji upravo zahvaljujući internet platformama na ovaj način može doći do „mraka“ za sve autore,ličnosti i događaje. Znači svaki citat ili njena sličnost može biti dovedena u pitanje što će fejsbuk,gugl,instagram moguće „naterati“ da čak ograniče i „deljenje“ ( share). Postavlja se pitanje kako će platforme znati koji je citat,tekst, slika, video znati da su zaštićeni autorskim pravima?

Na ovaj sporan član 13 pobunile su se sve platforme i upozorile na posledice koje će imati. Koliko će ovaj sporan član uticati na sve poznate ličnosti i događaje nije potrebno da sačekamo i vidimo jer će se naći u direktnom problemu. Pogotovo same države koje će imati direktan problem sa svojim građanima,a i samim autorima koji će uvideti koliko će ovo uticati na njihovu zaradu i popularnost.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili