BESPLATAN ULAZ U ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE POVODOM 59. GODIŠNjICE OSNIVANjA MUZEJA

U nedelju, 20. februara, povodom obeležavanja 59. rođendana Istorijskog muzeja Srbije, ulaz na aktuelne izložbe će biti slobodan! Zainteresovani građani biće u prilici da pogledaju izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije” na adresi Trg Nikole Pašića 11 i stalnu postavku u Konaku kneza Miloša, saopštili su iz Istorijskog muzeja.

Foto: A.M

Na izložbi „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”, autorke Tijane Jovanović Češke, muzejske savetnice, publici su premijerno predstavljena, isključivo iz umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja.

U tematskom pogledu, na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.

Izložba obuhvata više od stotinu originalnih slika, kao i skica i kopija gotovo svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi „Mediala” i mnogih drugih.

Na izložbi su prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad nepoznatog autora, a premijerno je izložena i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića „7. juli – Ustanak 1941”, koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.

Stalna postavka Konaka kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjeg dvora kneza Miloša Obrenovića, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti, započete u Prvom, a nastavljene u Drugom srpskom ustanku, napore i iskušenja njihovih pokretača, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija, Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, kao i značaj i zasluge njegovih naslednika iz dinastije Obrenović u drugoj polovini 19. veka, kada je nakon sticanja nezavisnosti obnovljena kraljevina i nastavljeno jačanje moderne srpske države.

Posetiocima se pruža jedinstvena prilika da vide brojne originalne predmete koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika – Hajduk Veljka, Pop Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih.

Postavku upotpunjuju originalna platna poznatih slikara poput Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera. Autori stalne postavke u Konaku kneza Miloša su kustosi Vladimir Merenik, Katarina Mitrović i Dragana Vidović

Galerija Istorijskog muzeja Srbije će biti otvorena od 12 do 20 časova, a Konak kneza Miloša od 10 do 16 časova.

Izvor: Beogradske vesti / Istorijski muzej Srbije

Ako ste propustili