Beogradski maraton

Beogradski maraton

Država: Srbija

Grad: Beograd

Prvi održan: 8.maja 1988. godine

Beogradski maraton je sportska manifestacija u Srbiji koja se prvi put održala 1988.godine, a na inicijativu novinara Đoke Vještice, Brane Radovića ( brat Duška Radovića). Želja im je bila da s obnovi trka iz 1912.godine koja se trčala od Obrenovca do Beograda.

Skupština grada Beograda je septembra 2003. donela odluku kojom se Beogradski maraton proglašava događajem od posebnog značaja za Grad Beograd.

Trke Beogradskog maratona:

  • Dečji maraton
  • Trka zadovoljstva
  • Polumaraton
  • Maraton.

Beogradski maraton

Beogradski maraton 1988.

Prvi Beogradski maraton trčan je na stazi dugoj 23 km, a učestvovali su samo domaći takmičari. U muškoj konkurenciji pobedio je Rifat Zilkić sa vremenom 1:09,02, a u konkurenciji žena Radisavka Račić.

Beogradski maraton 1989.

Na drugom maratonu staza je iznosila 46,7 km, a prvi put su učestvovali i takmičari iz inostranstva. U muškoj konkurenciji pobedio je Dragan Isailović sa vremenom 2:34,48, a u konkurenciji žena Suzana Ćirić sa vremenom 3:03,21.

Beogradski maraton 1990.

Beogradski maraton je 1990. godine održan 5. maja. Ovo je bio treći po redu Beogradski maraton, a prvi na kome je staza imala pravu maratonsku dužinu od 42 km i 195 metara. Organizaciju maratona preuzeo je JSD Partizan. Na maratonu su učestvovali takmičari iz petnaestak zemalja. Pobednici su bili takmičar iz Kenije Džozef Nzau sa vremenom od dva sata 19 minuta i 32 sekunde i Jugoslovenka Suzana Ćirić sa vremenom od dva sata 45 minuta i 9 sekundi. Tada su uz maratonsku trku u program uvršteni i polumaraton i „Trka zadovoljstva“ na 5.000 metara .

Beogradski maraton 1991.

Četvrti po redu Beogradski maraton je 1991. godine održan 4. maja. Na maratonu je učestvovalo oko 200 stranih takičara. Pobednik i novi rekord staze u muškoj konkurenciji bio je Tanzanijac Agapijus Masong koji je stazu pretrčao za dva sata 16 minuta i 23 sekunde. Pobednica ženskog maratona je bila Karla Malisova iz Čehoslovačke sa vremenom od dva sata 47 minuta i 10 sekundi. Te godine je iz SAD, kao promoter trke, došao svetski rekorder u skoku udalj Bob Bimon.

Beogradski maraton 1992.

Peti po redu Beogradski maraton je 1992. godine održan 25. aprila u teškim uslovima zbog ratnog okruženja. Pobednik i novi rekorder staze u muškoj konkurenciji bio je Nikolas Niengerai iz Zimbabvea koji je pretrčao maraton za dva sata 16 minuta i 7 sekundi. U ženskoj konkurenciji pobednica je bila Garifa Blaizanova iz Kazahstana sa vremenom od dva sata 45 minuta i 12 sekundi. Te godine je ostvarena dobra saradnja sa Skupštinom Grada Beograda kao pokroviteljem manifestacije. Uspeh maratona je te godine doveo do formiranja preduzeća Beogradski maraton d. o. o.[1]

Beogradski maraton 1993.

Šesti po redu Beogradski maraton je 1993. godine održan 24. aprila. Ove godine je po prvi put održan Dečji maraton na Terazijama u centru Beograda. Učesnici maratonske trke su, zbog sankcija i blokade zemlje, dočekivani na aerodromima u susednim zemljama i dovoženi u Beograd. Podršku Beogradskom maratonu je pružio ceo maratonski pokret a njegov osnivač Fred Libou je i sam došao je u Beograd i pretrčao polumaraton iako je nekoliko meseci ranije imao tešku operaciju. Pobednik u muškoj konkurenciji bio je Kenijac Jakob Ngunzu sa vremenom od dva sata 16 minuta i 9 sekundi, dok je u ženskoj konkurenciji pobedila Suzana Ćirić koja je popravila sopstveni rekord staze na dva sata 40 minuta i 27 sekundi.

Beogradski maraton 1994.

Sedmi po redu Beogradski maraton je 1994. godine održan 23. aprila. Ove godine je potpisan desetogodišnji ugovor o naslovnom sponzorstvu sa „Soko Štarkom” i sedmi maraton je održan pod nazivom „Beogradski Soko Štark maraton”. Rekorde staze postavili su Ukrajinac Vladimir Buhanov sa vremenom od dva sata 12 minuta i 17 sekundi i Rumunka Kristina Pomaku sa dva sata 33 minuta i 7 sekundi. Drugu godinu uzastopno učesnici trke prevoženi su sa aerodroma u Budimpešti, Temišvaru, Bukureštu i Sofiji putničkim kolima i kombijima u Beograd zbog sankcija. Krajem godine na Kongresu AIMS-a u Makau, direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić je izabran u Bord direktora AIMS-a .

Beogradski maraton 1995.

Osmi po redu Beogradski maraton je 1995. godine održan 22. aprila. Ove godine su po prvi put pobednicima maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji dodeljeni trofeji „Fred Libou”. Osvojili su ih Belorus Vladimir Kotov sa vremenom od dva sata i 14 minuta u muškoj konkurenciji i Poljakinja Izabela Zatorska sa vremenom od dva sata 40 minuta i 27 sekundi. Uprkos medijskoj i ekonomskoj blokadi „Beogradski maraton” je zaključio prvi međunarodni sponzorski ugovor sa japanskom kompanijom ASICS. Dečji maraton se preselio u Beogradski zoološki vrt, a u kvalifikacijama je trčalo preko 20.000 mališana. Uspeh maratona potvrđen je osvajanjem „Turističkog cveta” Turističke organizacije Srbije. Sa RTS-om i Vojskom Jugoslavije realizovan je prvi i jedini direktan TV prenos jedne maratonske trke u SRJ .

Beogradski maraton 1996.

Deveti po redu Beogradski maraton je 1996. godine održan 20. aprila. U muškoj konkurenciji pobeđuje Ahmed Salah iz Džibutija sa vremenom od dva sata 14 minuta i 15 sekundi. U ženskoj konkurenciji pobedila je Poljakinja Izabela Zatorska sa vremenom od dva sata 36 minuta i 51 sekundu.

Beogradski maraton 1997.

Deseti po redu Beogradski maraton je 1997. godine održan 19. aprila. Pobednici su bili Irina Bogačeva iz Kirgizije sa vremenom od dva sata 34 minuta i 51 sekundu i Kenijac Džosfat Ndeti koji je stazu pretrčao za dva sata 13 minuta i 38 sekundi .

Beogradski maraton 1998.

Jedanaesti po redu Beogradski maraton je 1998. godine održan 25. aprila. Rekord staze u ženskoj konkurenciji je postavila Irina Bogačeva sa vremenom od dva sata 32 minuta i 7 sekundi, a u muškoj konkurenciji pobedio je Kenijac Ruben Čebotič. Promoter maratona je bio Italijan Đelindo Bordin.

Beogradski maraton 1999.

Dvanaesti po redu Beogradski maraton je 1999. godine održan 17. aprila. Maraton je održan pod sloganom „Zaustavite rat – trčite svetom”. To je bio prvi maraton na svetu u uslovima ratnog stanja, iako se zbog bombardovanja odustalo svih programa. Bez poziva u Beograd su došli trkači iz sedam zemalja, kao i mnogobrojni prijatelji ove manifestacije iz inostranstva pa je održana manifestaciona maratonska trka u kojoj je 39 maratonaca složno pretrčalo celu stazu za 3 sata i 17 minuta ušavši zajedno u cilj visoko podignutih ruku. To je bio prvi i jedini maraton u kom su svi učesnici bili pobednici.

U „Trci zadovoljstva” učestvovalo je oko 15.000 ljudi.

Polumaraton nije održan.

U 21 ruskom gradu održani su lokalni „Beogradski Štark maratoni” u znak solidarnosti sa beogradskim maratoncima .

Beogradski maraton 2000.

Trinaesti po redu Beogradski maraton je 2000. godine održan 22. aprila. Pobednik u muškoj konkurenciji je bio Tabiso Mokali iz Lesotoa koji je stazu pretrčao za 2 sata 15 minuta i 8 sekundi. U ženskoj konkurenciji pobedila je Rumunka Kristina Pomaku sa vremenom od 2 sata 36 minuta i 54 sekundi.

Beogradski maraton 2001.

Četrnaesti po redu Beogradski maraton je 2001. godine održan 21. aprila. Rumunka Kristina Pomaku postavila je novi rekord staze spustivši ga ispod granice od dva i po sata sa vremenom od 2 sata 29 minuta i 44 sekundi. U muškoj konkurenciji pobedio je Mluleki Nobanda iz Južnoafričke Republike sa vremenom od 2 sata 15 minuta i 11 sekundi. Veliki uspeh zabeležen je humanitarnom akcijom „Trčim za decu” u kojoj je zarađeno 450.000 DEM, koje su uplaćene Ministarstvu za socijalna pitanja Republike Srbije. Žute majice sa pomenutim sloganom su postale zaštitni znak „Trke zadovoljstva” i celog maratona. Potpisan je protokol o saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda.

Beogradski maraton 2002.

Petnaesti po redu Beogradski maraton je 2002. godine održan 20. aprila. Organizaciju priredbe koja je dobila naziv „Maraton nad Beogradom” preuzela je Skupština Grada Beograda, a Beogradski maraton d. o. o. bio je samo tehnički organizator (oko 80% celokupne organizacije). Staza maratonske trke je delimično promenjena. Pobednik u muškoj konkurenciji je bio Kenijac Džefri Kinjua sa vremenom od 2 sata 18 minuta i 48 sekundi. U ženskoj konkurenciji pobednik je bila Rodika Čirita iz Rumunije koja je stazu pretrčala za 2 sata 40 minuta i 55 sekundi.

Beogradski maraton 2003.

Šesnaesti po redu Beogradski maraton je 2003. godine održan 18. oktobra. Maraton je pomeren iz aprila za oktobar i održan je zajedno sa uličnom trkom „Velika nagrada Beograda” u organizaciji Skupštine grada Beograda, bez učešća preduzeća Beogradski maraton d. o. o. Polumaraton je dobio novu stazu. Pobednici su bili Kenijac Benson Ogato sa vremenom od 2 sata 14 minuta i 48 sekundi i Ruskinja Žana Malkova sa vremenom od 2 sata 40 minuta i 24 sekunde.

Beogradski maraton 2004.

Sedamnaesti po redu Beogradski maraton je 2004. godine održan 24. aprila. Pobednik u muškoj konkurenciji je bio Kristofer Njungunda iz Tanzanije sa vremenom od 2 sata 12 minuta i 53 sekunde. U ženskoj konkurenciji je pobedila Rouz Njangača iz Kenije.

Beogradski maraton 2005.

Osamnaesti po redu Beogradski maraton je 2005. godine održan 23. aprila. Preduzeće Beogradski maraton d. o. o. je, na osnovu ugovora sa Skupštinom grada Beograda ponovo preuzelo organizaciju maratona. Sklopljen je ugovor o naslovnom sponzorstvu sa „Delta sportom” a maraton je dobio ime „Beogradski Delta sport maraton”. Obnovljena je saradnja sa „Štarkom”, ovog puta u organizaciji dečjeg maratona koji će se ubuduće zvati „Dečji Smoki maraton”, po proizvodu ove kompanije. Takođe je i započet proces povratka u AIMS, a maraton i polumaraton su vraćeni na stare staze. Pobednici su bili Medeksa Derba Badade iz Etiopije sa vremenom od 2 sata 12 mnuta i 10 sekundi i Inge Abitova iz Rusije sa vremenom od dva sata 38 minuta i 20 sekundi.

Beogradski maraton je 2006.

Devetnaesti po redu Beogradski maraton je 2006. godine održan 22. aprila. Karl Luis je bio promoter ovog maratona. Maraton ima novog naslovnog sponzora i dobija ime „Beogradski Banka Inteza maraton”. Prvi put koristiće se čipovi za merenje rezultata, nagrade i bonusi su povećani, a Beogradski maraton je punopravni član AIMSa. „Dečji Smoki Maraton” dobio je trajnu akciju „Počnimo sa sportom”. Pobednik u muškoj konkurenciji je bio Jafet Kosgei iz Kenije koji je stazu pretrčao za 2 sata 10 minuta i 54 sekunde i koji je postavio nov rekord staze. U ženskoj konkurenciji je pobedila Galina Karnacevič iz Belorusije sa vremenom od 2 sata 34 minuta i 35 sekundi.

Beogradski maraton 2007.

Beogradski maraton je 2007. godine održan 21. aprila. Glavni sponzor maratona je bila banka Inteza i maraton je održan pod nazivom „Banka Inteza maraton“. Ovo je bio 20 po redu Beogradski maraton. Promoter maratona je bio svetski rekorder u skoku u dalj Majk Pauel.

U muškoj maratonskoj trci učestvovalo je 111 atletičara iz Srbije i 99 iz inostranstva. Prva tri mesta su osvojili takmičari iz Kenije. Prvo mesto je osvojio kenijski atletičar Džon Maluni sa vremenom od dva sata, 11 minuta i 53 sekunde. Za osvojeno 1. mesto Maluni je dobio 9.000 evra. Drugo mesto zauzeo je Kenijac, Nikolas Čelimo sa vremenom od dva sata, 11 minuta i 50 sekundi, dok je treći bio Džon Kjoko, koji je stazu pretrčao za dva sata, 13 minuta i 30 sekundi.

U ženskoj maratonskoj trci učestvovalo je deset takmičarki iz Srbije i 14 iz inostranstva. Prvo mesto je osvojila srpska atletičarka Olivera Jevtić koja je dobila nagradu od 5.000 evra pošto je 42 km i 195 metara pretrčala za dva sata, 35 minuta i 46 sekundi. Takođe Olivera je dobila i premiju od 2.500 evra „Delta generali osiguranja” za najbolji domaći rezultat u istoriji beogradskog maratona i 140.000 dinara za titulu prvaka Srbije.[2] Drugo mesto je zauzela ruskinja Oksana Kuzminčeva, koja je pretrčala stazu za dva sata, 37 minuta i 41 sekundu, dok je treća bila ruskinja Jelena Koževnikova, sa vremenom dva sata, 38 minuta i 14 sekundi.

Nagrada za pobedu u polumaratonskoj trci je iznosila 1.000 evra. Prvo mesto na muškom polumaratonu osvojio je srpski atletičar iz Republike Srpske Đuro Kodžo koji je stazu istrčao za jedan sat, šest minuta i 37 sekundi. Drugo mesto osvojio je srpski atletičar Dragan Pandurević sa vremenom od jedan sat, 14 minuta i 53 sekundi, dok je treće mesto zauzeo srpski atletičar Siniša Marčetić iz Republika Srpska, koji je stazu pretrčao za jedan sat, 15 minuta i 26 sekundi.

U ženskom polumaratonu učestvovalo je 90 takmičarki iz Srbije i 24 iz inostranstva. Prvo mesto je osvojila kenijska atletičarka Oala Kimajo koja je stazu istrčala za jedan sat, 15 minuta i 26 sekundi. Drugo mesto osvojila je pobednica iz 2006. godine, srpska atletičarka Ana Subotić sa vremenom od jedan sat, 16 minuta i 5 sekundi, dok je treće mesto osvojila Slovenka Matejka Šuštaršič, koja je na cilj stigla za jedan sat, 23 minuta i 58 sekundi.

U Trci zadovoljstva učestvovalo je oko 25.000 ljudi.

Beogradski maraton 2008.

Beogradski maraton je 2008. godine održan 19. aprila. Glavni sponzor maratona je bila banka Inteza i maraton je održan pod nazivom „Banka Inteza maraton“. Ovo je bio 21. po redu Beogradski maraton. Ove godine oboreni su rekordi staze u muškom i ženskom polumaratonu. Pobednici u muškoj i ženskoj konkurenciji su dobili po 5.000 evra. Promotor maratona bio je svetski rekorder na 800 metara i trostruki svetski prvak Vilson Kipketer. Na 21. Beogradski maraton je donet maratonski plamen. Ovo je prvi put u Evropi da se maratonski plamen pojavio van granica Grčke, a drugi put u Svetu (pre Beograda pojavio se samo u kineskom gradu Ksijamenu, 4. januara)

Pobednik u muškoj maratonskoj trci je bio Vilijam Kvambaji Kipčumba koji je istrčao stazu za dva sata, 14 minuta i tri sekunde. Drugi je bio Džonaton Kipsanija sa vremenom od 2 sata, 16 minuta i 14 sekundi, a treći Viktor Mangušo Robert sa vremenom 2 sata 16 minuta 47 sekundi. Sva trojica su iz Kenije.

U ženskoj maratonskoj trci pobedila je Natalija Čatkina iz Belorusije koja je stazu pretrčala za 2 sata 46 minuta i 24 sekunde. Drugo mesto je osvojila Dželimo Mersi Tu, sa vremenom od dva sata 57 minuta i 24 sekunde, dok je treća bila Džejn Džesang Kosgei sa vremenom od dva sata, 57 minuta i 46 sekundi. Drugoplasirana i trećeplasirana takmičarka su iz Kenije.

U muškoj polumaratonskoj trci pobedio je Vili Kariku Mvangi iz Kenije. On je stazu istrčao za jedan sat, dva minuta i 51 sekundu i time je oborio rekord staze. Drugo i treće mesto su takođe osvojili Kenijci. Drugi je bio Mutinola Moris Mustioki sa vremenom 1:04,17, dok je treći bio, David Moilu sa vremenom 1:05,37, Peti je bio Đuro Kodžo iz Republike Srpske sa vremenom 1:07,23, Šesto mesto je osvojio Predrag Mladenović iz Srbije pretrčavši stazu sa vremenom 1:08,14 i tako postavio rekord Beogradskog polumaratona za atletičare iz Srbije.

U ženskom polumaratonu pobedila Olivera Jevtić iz Srbije koja je stazu pretrčala za jedan sat, 11 minuta i 41 sekundu. Ovim rezultatom oborila je prethodni rekord staze. Drugo mesto je osvojila Lucija Kimani iz Bosne i Hercegovine sa vremenom 1 sat, 14 minuta i 38 sekundi, dok je treća mesto osvojila Danijela Barać iz Srbije sa vremenom od 1 sat, 34 minuta i 5 sekundi.

Beogradski maraton 2009.

Kenijac Viktor Kiplagat Kigen je slavio na Beogradskom maratonu 2009. On je maraton istrčao za dva sata, 13 minuta i 28 sekundi. Drugo mesto zauzeo je njegov zemljak Sisvester Čebi Kipjego u vremenu 2:14,25, a treće takođe Kenijac Džulijus Korir Kiplgejt rezultatom 2:14,28. U ženskoj konkurenciji Ana Džemkeboj Kosgei je istrčala maraton za dva sata, 34 minuta i 51 sekundu. Drugo mesto zauzela je Litvanka Raza Drazdauskaite u vremenu 2:34,59 h, dok je treća kroz cilj prošla atletičarka iz Španije Marija Ruis posle 2:49,32 časa.

Beogradski maraton 2010.

Beogradski maraton je 2010. godine održan 18. aprila. Kenijski atletičar Džonston Kibet Majo je bio pobednik u muškoj konkurenciji. On je maratonsku stazu istrčao za dva sata, 16 minuta i 23 sekundi. Kenijski atletičari su potvrdili svoju dominaciju osvojivši pet prvih mesta. Drugo mesto osvojio je Feni Kipkorir Kibet sa 2:18,15, dok je treći kroz cilj poršao Pol Lomon Lopio sa 2:18,19. Četvrto mesto osvojio je Semi Kibet Rodih sa 2:19,29, a peto Viktor Kiprono Kimeli sa 2:20.25.

I u ženskoj konkurenciji opet trijumf Kenije. Atletičarka iz Kenije Helen Vanjiku Mugo trijumfovala je u vremenu od dva sata, 41 minuta i 19 sekundi. Drugo mesto osvojila je Beloruskinja Volha Reckaja sa 2:53,57, a treća je bila Neža Mravlje iz Slovenije sa 2:59,30.

Belorus Stepan Rahovcov pobedio je u polumaratonu u muškoj konkurenciji sa vremenom 1:05:24. Drugi je bio Kenijac Mengis Nikson Kiphofgej sa 1:07:50, a trećeplasirani je Srbin Miroslav Komarčević sa vremenom 1:10:24.

U ženskom polumaratonu na 23. Beogradskom maratonu, pobedila je Olivera Jevtić iz Srbije koja je stazu pretrčala za jedan sat, 13 minuta i 13 sekundi. Ovo je Oliveri bila sedma pobeda od ukupno osam učešća na maratonu.

Ove godine, posle duže pauze, vraćene su medalje za polumaratonce, a po prvi put su bili organizovani i pejsmjekeri (markeri ili zečevi) za rekreativne trkače. Još jedna novina na 23. Beogradskom maratonu bile su i okrepne stanice sa voćem i šećerom, za razliku od prošlih godina kada su trkači i trkačice mogli da se okrepe isključivo vodom.

Beogradski maraton 2020.

Maraton nije održan zbog pandemije koronavirusa.

Izvor

Izmena noćnog saobraćaja uoči Beogradskog maratona

U noći između 27. i 28. aprila, linije noćnog saobraćaja 26N, 29N, 31N, 33N, 37N, 47N, 51N i 511N delimično menjaju trasu i od Trga republike saobraćaju Bulevarom despota Stefana, Ulicom Džordža Vašingtona, 27. marta, Starine Novaka, Beogradskom ulicom preko Trga Slavije i dalje redovnom trasom, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz. Linije noćnog…

Continue Reading

Organizacija rada linija JGP-a za vreme održavanja 37. Beogradskog maratona

Za vreme održavanja 37. Beogradskog maratona 2024, u subotu i nedelju, 27. i 28. aprila, doći će do promene trasa linija JGP-a na sledeći način: Tramvajske linije Linija 2U nedelju, 28. aprila, od prvih jutarnjih polazaka do 7 časova, linija radi u redovnom režimu. Od 7 do 14 časova, vozila iz pravca Pristaništa se upućuju…

Continue Reading

Pоl Tеrgat prоmоtеr 32. Bеоgradskоg maratоna

Pоl Tеrgat,оsvajač 13 mеdalja sa Оlimpijskih igara i svеtskih prvеnstava, višеstruki svеtski rеkоrdеr na 10.000 mеtara, u pоlumaratоnu i maratоnu, pеtоstruki svеtski prvak u krоsu – bićе prоmоtеr 32. Bеоgradskоg maratоna. 32.Bеоgradski maratоn bićе оdržan 14.04.2019. pоd slоganоm Trči, uživaj, pоmоzi nеkоmе. https://www.youtube.com/watch?v=6H4DojgrFsw Foto:ilustracija/ Beogradske vesti

Continue Reading

32.Beogradski maraton 14.aprila

Ovogodišnji 32.Beogradski maraton održaće se 14.aprila pod sloganom „Trči, uživaj, pоmоzi nеkоm.“ Na ovogodišnjem Beogradskom maratonu organizovan je projekat „Jedan pojas jedan put“ (One Belt One Road marathon series) – kao prvi ovakav događaj u svetu van teritorije Kine. Projekat podrazumeva saradnju sa Kinom u oblastima promocije Beograda i Srbije u Kini i Kine u…

Continue Reading

31.Beogradski maraton – Trasa maratona i polumaratona

Za mesec dana,21.04.2018.godine,održaće se 31.Beogradski maraton. Trkači dolaze već od 8:30h a najdalje do 9:30h u predstartnu zonu koja će se nalaziti na Trg Nikole Pašića. Trka zadovoljstva (5 km) Trka je manifestacionog karaktera, bez prijavljivanja, pobednika i plasmana. Pravo učešća imaju svi koji to žele. Start trke je u 10.15 h na raskrsnici ulica Kneza…

Continue Reading