Beogradska filharmonija: Država zaboravila na nas

Orkestar Beogradske filharmonije obratio se sinoć publici u Kolarčevoj zadužbini gde su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju i to u sezoni u kojoj proslavljaju 100 godina postojanja.

Oni su pročitali pismo u kome navode da žive za aplauz, ali da „na žalost ne žive od aplauza“.

„Zato ćemo zahtevati da država podigne plate muzičarima Beogradske filharmonije, da podigne budžet neophodan za ostvarivanje naših daljih ciljeva i da podigne novu zgradu koja će ime Beogradske filharmonije i imena njenih muzičara činiti institucijom življom i prisutnijom u narednih 100 godina“, navodi se u pismu.

Naveli su i da je Beogradska filharmonija, više od dve godine od smrti direktora tog orkestra Ivana Tasovca, još uvek u v.d. statusu, a da svoj stogodišnji jubilej slave sa „najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu“, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncernte uniforme već 10 godina i bez čvrstih uverenja da će biti izgrađena dvorana Filharmonije.

„San o novoj dvorani Filharmonije našeg velegrada sve više bledi, dok publika u Skoplju, Podgorici, Tirani na javi uživa u gledalištima kakva dolikuju glavnim gradovima. O svemu navedenom krajem oktobra meseca prošle godine štrajkom upozorenja smo upozorili Upravni odbor Beogradske filharmonije“, piše u pismu.

Ulagati u kulturu i umetnost, kako su ocenili, jedina je sigurno ispravna investicija za „vjek i vjekova“, jer je plod takvih investicija zdravo društvo koje stoji na „jakim stubovima humanosti“, a da su sve drugo „iskušenja egzistencijalnog koje osim umetnosti nikada i ništa nije pobedilo“.

„Na kraju, ako želite da nam pružite podršku, pozivamo vas da sa nekoliko reči Ministarstvu kulture napišete šta za vas znači Beogradska filharmonija i da na svoj način apelujete da naši zahtevi budu čuti i uvaženi“, navodi se u pismu muzičara Beogradske filharmonije.

Na sajtu Beogradske filharmonije Darko Krstić, v.d. direktora Beogradske filharmonije saopštio je tim povodom:

„Jučerašnji koncert je počeo obraćanjem muzičara Beogradske filharmonije publici na Kolarcu, kojim su izrazili nezadovoljstvo statusom orkestra: „I posle više od dve godine od smrti Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija je u VD statusu, koji svoj stogodišnji jubilej slavi sa najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme već deset godina, i bez čvrstih uverenja da će se zidati naša nova dvorana.“

Ovim povodom, Darko Krstić, v.d. direktora Beogradske filharmonije, izjavio je: „Povodom izjave koja je u ime orkestra Beogradske filharmonije pročitana pre koncerta Beogradske filharmonije održanog 9.02. u Kolarčevoj zadužbini, želim da ukažem na činjenicu da je rešavanje zahteva koji su izneti u izjavi već u postupku realizacije ili će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta.

Što se tiče nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, završen je projekat za građevinsku dozvolu, pa će se nakon dobijanja građevinske dozvole i izrade projekta za izvođenje radova, za 7-8 meseci krenuti u gradnju. Što se tiče v.d. statusa direktora Beogradske filharmonije, konkurs za direktora će biti raspisan nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije, iz razloga što tehnička vlada ne može da imenuje direktore ili upravnike Ustanova kulture.

Svi su saglasni da su plate u kulturi male, tako da je na nivou ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi. Zahtevi za rešavanje ovih problema su u stvari „kucanje na otvorena vrata“, za šta postoji spremnost Ministarstva kulture da pomogne u njihovom rešavanju.“

Izvor: Beogradska filharmonija/ Beta / N1 / Beogradske vesti

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili