Banovo brdo

Banovo brdo

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Čukarica

Spomenik Matiji Banu u Beogradu

Banovo brdo je naselje na teritoriji opštine Čukarica u Beogradu. U narodu je nekada naziv Golo brdo, slično je nazivano i Kanarevo brdo, pa onda Banovac.

Požeška ulica je povezuje sa centrom Beograda, koja se ka jugu nastavlja na Ibarsku magistralu. Banovo brdo je oivičeno Čukaričkom padinom, Adom Ciganlijom, Košutnjakom, Topčiderom i Žarkovom. Nakon izgradnje Mosta na Adi povezan je sa Novim Beogradom. Na istočnim padinama nalaze se dva naselja – „Golf“ i „Sunčana padina“.

Naselje je dobilo naziv po političaru Matiju Banu koji je 1850. godine od Beogradske opštine dobio jedan deo zemlje u blizini Košutnjaka gde je izgradio letnjikovac, voćnjak i još nekoliko kuća. Krajem 19. veka počeli su da grade vile razni imučni ljudi tog vremena.

Veliko naseljavanje Banovog brda počelo je nakon što je izgrađena Šećerana i Brodarska radionica. Podizane su kuće u početku za radnike, a onda je počelo polako naseljavanje.

Zvanično je Banovom brdu podignuta pijaca 1937. godine ali je postojala i mnogo godina pre toga. Iste godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju škole.

Uređenje Banovo brda i naseljavanje ka Košutnjaku počelo je početkom 30-tih godina 20. veka kada se gradio i put ka Košutnjaku. Tada je srušeno i ono što je ostalo od imanja Matije Bana.

Godine 1928. uspostvljen je autobuski saobraćaj ali je ukinut 1932. zbog puštanja tramvajske linije.

Dodaci