Ananas zašto ga treba jesti

Ananas je tropska biljka puno pozitivnih vitamina i minerala ali kao i u svemu sa adekvatnom konzumaciju može povoljno uticati na vaše zdravlje.

  • Ananas je odličan izvor mangana, potreban za zdrave kosti i formiranje hrskavice. Nedostatak određenih minerala koji sadrže mangan može usporiti rast koštane mase kod mlađih osoba i ubrzati gubitak koštane mase kako starimo.
  • Bromelain se nalazi u ananasa, ali ne dovoljno za efikasno lečenje bilo koje bolesti. Nekoliko studija ukazuju na to da bromelin može pomoći smanjenju bolova kod osoba sa reumatoidnim artritisom.
  • Ananas je odličan izvor vitamina C, koji se pokazalo da stimuliše kako proizvodnju i funkciju neutrofila, belih krvnih ćelija koje napadaju strane bakterije i viruse. Mangan u ananasa takođe igra ulogu u jačanju imunog sistema.
  • Neke studije su pokazale bromelin u ananasu može smanjiti bol i upalu a u iste svrhe ga koriste i na Filipinima
  • Istraživači su otkrili da jede ananas smanjuje formiranje nitrozamina (potencijalnih kancerogenih materija) kod ljudi.

Ananas ipak zbog svojih korisnih svojstva može reagovati negativno na osobe koji pate od određenih bolesti ili bolesti organa kao što su bubrezi i jetra pa bi svako korišćenje ananasa u ishrani trebalo da se konsultujete sa lekarom.

Ako ste propustili