20. godina Beogradskog baroka – Muzika Johana Sebastijana Baha

U petak 17. novembra u Bitef teatru održaće se koncert Beogradskog baroka, renomiranog domaćeg muzičkog ansambla koji se bavi istorijski informisanom izvođačkom praksom zapadnoevropske muzike 17. i 18. veka izvodeći repertoar na kopijama instrumenata iz tog perioda. Koncert će ujedno i zatvoriti ovogodišnji Međunarodni festival čembala u Beogradu, čime Beogradski barok i festival simbolično obeležavaju zajednički jubilej – 20 godina postojanja. Koncert počinje u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Program koncerta činiće kamerna instrumentalna i vokalno-instrumentalna muzika čuvenog nemačkog kompozitora Johana Sebastijana Baha. Ovaj barokni majstor je na domaćoj muzičkoj sceni najčešće zastupljen izvođenjem solističke instrumentalne muzike koja je deo obaveznog nastavnog programa srednjih i visokih muzičkih škola, i povremenim izvođenjima najobimnijih vokalno-instrumentalnih dela kao što su mise ili pasije. Kod nas se znatno ređe mogu čuti koncertna izvođenja Bahove kamerne muzike, a ponajmanje izvođenja kantata koje, u stvari, predstavljaju centralno mesto stvaralaštva ovog kompozitora. S tim u vidu, članovi ansambla Beogradski barok Jovana Topalov i Srđan Stanić otpočeće koncert Sonatom za viola da gambu i obligato čembalo u De-duru BWV 1028 što će biti prvo domaće izvođenje te sonate u originalnoj instrumentaciji. Nakon toga, slediće Klavijaturni koncert u ef-molu BWV 1056 gde će se čembalistkinja ansambla Jovana Topalov predstaviti kao solista uz podršku gudača. Drugi, i na izvestan način, centralni deo programa činiće svetovna kantata Schweigt stille, plaudert nicht (Tišina, nemojte da ćaskate) BWV 211, poznatija pod imenom Kantata o kafi, što će biti, koliko je autorima programa poznato, srpska premijera ovog značajnog dela. Uloge u kantati tumačiće vokalni umetnici Ana Cvetković-Stojnić, sopran (Lisgen), Milan Obradović, bariton (Šlendrijan) i Marko Živković, tenor (Narator).

Koncert je u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a realizuje se u okviru serije koncerata povodom godišnjice ansambla Beogradski barok koju podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Ako ste propustili