Zabeleženi rast prevezene robe od 35,5 odsto

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2018. godine zabeležen rast obima transporta robe od 35,5 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Najveći rast prevoza robe registrovan je u vodnom saobraćaju – 89,3 odsto, dok je u drumskom saobraćaju zabeleženo povećanje od 36,9 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.

Zabeleženi rast prevezene robe od 35,5 odsto odnosi se samo na transport koji su ostvarila domaća preduzeća i ne uključuje tranzitni saobraćaj.

U prvom kvartalu je povećana i vrednost izvedenih radova u građevinarstvu na teritoriji Srbije, i to za 28,4 odsto u odnosu na isto tromesečje 2017. godine.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rast vrednosti izvedenih radova nastavljen je i u drugom tromesečju 2018. godine što je, između ostalog, potvrđeno i podatkom o utrošku od 48 odsto ukupno predviđenih projektnih sredstava za saobraćajnu infrastrukturu u tekućem budžetu za 2018. godinu.

Ostvareni rezultati u oblasti građevinarstva i saobraćaja značajno su doprineli rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prva tri meseca ove godine, koji je iznosio 4,6 odsto, navodi se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Next Post

ЕVRОPSКI КUP U DžЕT SКI-ju 2018

Пет јул 13 , 2018
Evropski kup u Džet Ski-ju održaće se za dane vikenda 14. i 15.07 na rеci Savi u Nautičkоm sеlu „Bisеr“ u Bоljеvcima, tеritоrija GО Surčin, a učеšćе u takmičеnju pоrеd srpskih vоzača, uzеćе i takmičari iz Crnе Gоrе, Bugarskе, Turskе, Bоsnе i Hеrcеgоvinе, Mađarskе, Rumunijе, Grčkе, Italijе, Slоvеnijе, Кipra, Hоlandijе, Nеmačkе, […]