Za prvih osam meseci ove godine zaplenjeno više od 173.000 boksova cigareta

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je za prvih osam meseci ove godine zaplenjeno više od 173.000 boksova cigareta, 13 tona rezanog duvana i 97 tona duvana u listu.

U saopštenju se podseća na to da je odlukom Vlade od 17. maja 2016. godine obrazovana Radna grupa za borbu protiv krijumčarenja duvana, kojoj predsedava direktor policije Vladimir Rebić, sa zadatkom da razmatra najsloženija pitanja u ovoj oblasti i da koordinira rad svih nadležnih subjekata.

Jedna od aktivnosti koja je započeta u prethodnom periodu, a odnosi se na otkrivanje nelegalnih zasada duvana uz pomoć snimanja terena specijalnim kamerama sa satelita koje detektuju specifičan hlorofil koji ispušta biljka duvan, u poslednjih mesec dana dala je značajne rezultate.

U ovoj aktivnosti koja se sprovodi na teritoriji PU u Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, u poslednjih mesec dana otkrivene su parcele na kojima se nalaze ilegalni zasadi duvana u ukupnoj površini od 48 hektara, pri čemu je direktno na njivi uništeno 96 tona te biljke.

Ovaj rezultat je važan jer je količina uništenog duvana ekvivalentna količini duvana koju su nadležne službe, a pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova, velikim angažovanjem resursa i operativnim radom, zaplenile od januara do avgusta ove godine.

Aktivnošću Radne grupe i MUP-a osujećeno je da se na ilegalnom tržištu nađe više od 200 tona sušenog duvana.

Ministarstvo naglašava da će se sa aktivnostima na utvrđivanju nelegalnih zasada nastaviti i da će u koordinaciji sa ostalim subjektima biti preduzete sve mere da se spreči dalja nelegalna proizvodnja duvana.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili