Za novu zgradu „Tiršove“ 54 miliona evra

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“, da će u izgradnju „Tiršove dva“ biti uloženo 54 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

Brnabić, koja je obišla pomenutu zdravstvenu ustanovu sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom klinike Zoranom Radojičićem, istakla je da Vlada i grad Beograd razmatraju gde bi bila najbolja lokacija za novu zgradu, koja bi trebalo da bude krajnji cilj kako bi bili stvoreni dobri uslovi za lečenje dece.

Ona je, ukazujući na to da je u „Tiršovu“ do sada uloženo sedam miliona evra, prenela da su danas obišli magnetnu rezonancu koja je počela da radi pre dva meseca, prostor za novu angio salu i radove na fasadi na koju se stavlja izolacija.

Premijerka je precizirala da je za Odeljenje onkologije nabavljen novi akcelerator i da ih je sada u Srbiji ukupno 15, čime se Srbija približila svetskom standardu – jedan akcelerator na 250.000 stanovnika.

Prema njenim rečima, za dečju kliniku nabavljeno je i više od 100 savremenih medicinskih aparata u vrednosti od približno pet miliona evra.

Ova dečja klinika je važna za Beograd, Srbiju, ali i region. Ovde se leče deca iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske, cele Bosne i Hercegovine, iz Hrvatske i Prištine. Daćemo sve od sebe da ubrzamo radove i da oni budu završeni u roku, poručila je Brnabić.

Lončar rekao je da je cilj da se sa izgradnjom „Tiršove dva“ stvore i dobri uslovi za „Tiršovu “ i da će sa više od pet miliona evra biti rešeno pitanje opreme klinike za narednih sedam godina.

On je naveo da je u ovoj ustanovi na specijalizaciji 100 mladih lekara iz oblasti pedijatrije i dečje hirurgije, uz ocenu da je na taj način obezbeđen garant da će u budućnosti imati ko da leči naše najmlađe.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili