Vučić: Crna Gora za Srbiju važan partner i prijatelj

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Crna Gora za Srbiju važan partner i prijatelj, i izrazio posebno zadovoljstvo zbog toga što je novi premijer Crne Gore Duško Marković izabrao Srbiju za svoju prvu posetu od preuzimanja funkcije.
Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Duškom Markovićem nakon sastanka održanog u Palati Srbija, istakao da to mnogo znači Srbiji, koja izuzetno poštuje tu odluku, i ponovio da postoji prostor da se saradnja dveju zemalja dalje unapredi.

S tim u vezi je, kako je naveo, moguće uvećati trgovinsku razmenu i saradnju u oblasti infrastrukturnih radova, odnosno raditi dalje na povezivanju zemalja.

Premijer je naglasio da je prioritet u odnosima dveju zemalja ekonomska saradnja i rad na infrastrukturnim projektima, među kojima je najvažniji izgradnja autoputa Beograd–Podgorica–Bar.

Vučić je izgradnju tog autoputa istakao kao prioritet, i u tom smislu naveo da će na proleće biti završeno 120 kilometara do Čačka, da se radi 31 kilometar do Požege, kao i 107 kilometara od tog mesta do Boljara.

On je rekao da su današnji razgovori imali za cilj da dinamizuju i unaprede međusobnu, posebno ekonomsku i trgovinsku razmenu.

Premijer je izneo podatak da je prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje iznosila približno 710 miliona evra, uz rast od 6,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i iskazao uverenje da će taj trend biti nastavljen.

Premijer Srbije je istakao da postoji mogućnost saradnje i u privlačenju turista, pre svega iz Srbije u Crnu Goru, ali i obratno.

Vučić je naveo da je Crna Gora na putu da postane članica NATO, da Srbija to nije, ali će poštovati odluku Crne Gore, i ponovio da Srbija želi da očuva svoju vojnu neutralnost, ali da apsolutno razume i poštuje nameru Crne Gore da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

Prema njegovoj oceni, saradnja Srbije i Crne Gore na planu evropskih integracija izuzetno je dobra, pri čemu su posebno značajni zajednički napori koje dve zemlje čine kako bi se približile evropskim vrednostima.

Srbija i Crna Gora, kako je naglasio, uspešno sarađuju na evropskom putu, a ta saradnja odvija se i u okviru Berlinskog procesa, gde predstoje sastanci u Sarajevu, a zatim i glavni, koji će biti održan u Trstu u julu.

Takođe, dve zemlje će razvijati saradnju i u okviru grupe 16+1 sa Kinom, najavio je Vučić i dodao da bi unapređenje saradnje bilo dobro za obe države, ali i za čitav region, kako bi se pokazalo da ne postoje samo problemi, već i konkretna i dobra saradnja.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili