Veliki petak – Narodni običaji i verovanja

Foto:Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki petak. Veliki petak je sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti. Ovaj dan se obeležava strogim postom i treba se uzdržavati od bilo kakve proslave. Takođe,ono što je strogo zabranjeno je pijenje vina jer ono predstavlja krv Gospodnju.

Praznik je obeležen crvenim slovom pa se neradi ništa od poljskih i kućnih poslova. Žene nesmeju da šiju,mese hleb,kuvaju ali veruje se da ako se danas kalemi voće da će uspevati.

Veruje se da onaj ko danas opere kosu tokom cele godine neće ga boleti glava a takođe se veruje da ko omete kuću metlom da će izbaciti svo zlo iz kuće a metlu treba baciti. Postojalo je uverenje da ako neko na ovaj dan uzme iglu da će mu ruke u plikovima biti.

U nekim krajevima Srbije verovalo se dadevojke koje uzmu osveštano bilje i stave pod jastuk,sanjaće budućeg muža.

U južnoj Srbiji deca se ne puštaju van dvorišta.

Next Post

Koncerti uživo iz Skupštine grada Beograda

Пет апр 17 , 2020
Grad Beograd i CEBEF organizovali su svakog ponedeljka, srede i petka od 18 časova seriju koncerata pod nazivom #BEOGRADPOBEĐUJE. Koncerti će se održavati u Skupštini grada Beograda, a prvi koncert održaće Željko Joksimović u ponedeljak 20.aprila. Koncerte možete pratiti putem linka live.beograd.gov.rs. Podeli na FacebookPodeli na Twitter