Usvojen Predlog zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, kojim se obezbeđuje javna, jedinstvena, centralna i elektronska baza podataka o fizičkim licima koji su stvarni vlasnici subjekata registrovanih u Republici Srbiji.

Centralnu evidenciju subjekata registrovanih u Republici Srbiji, poput privrednih društava, zadruga, poslovnih udruženja, fondacija i zadužbina, vodiće Agencija za privredne registre Republike Srbije u elektronskoj formi, preko registratora.

Osnovni cilj donošenja ovog zakona je unapređenje postojećeg sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Vlada je danas usvojila Strategiju razvoja mreža nove generacije do 2023. godine, čiji je glavni cilj obezbeđivanje infrastrukture za razvoj Jedinstvenog digitalnog tržišta u u Republici Srbiji, u skladu sa strateškim okvirom Evropske unije u ovoj oblasti.

Strategijom će biti definisane mere kojima će organi državne uprave omogućiti primenu novih tehnologija, obezbediti dostupnost infrastrukturi elektronskih komunikacija i proširiti skup usluga koji se mogu ponuditi rezidencijalnim i poslovnim korisnicima.

Izvor: Vlada Srbije

Next Post

Policija rasvetlila teško ubistvo u Mladenovcu

Чет апр 19 , 2018
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici policije u Beogradu uhapsili D. S. (1981.), osumnjičenog da je u Mladenovcu ubio osamdesetpetogodišnju ženu. U saopštenju se navodi da postoje osnovi sumnje da je D. S. u svojoj porodičnoj kući preminuloj naneo više udaraca metalnom šipokom u […]