U prvih osam meseci 73.073 zahteva za dozvole u građevinarstvu

Agencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je danas da je za osam meseci ove godine u Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih i drugih dozvola u građevinarstvu primljeno ukupno 73.073 zahteva.

U saopštenju se navodi da ovu evidenciju vodi APR i da se od pomenutog broja zahteva, 18.741 odnosio na izdavanje građevinske dozvole, pri čemu je do danas rešeno 18.473 zahteva.

U prvih šest meseci ove godine podneto je 45.524 zahteva, što je na nivou broja primljenih zahteva u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo 45.413.

Od toga, 12.798 zahteva odnosi se na izdavanje građevinskih dozvola, što je za 3,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Ovo smanjenje je posledica nepovoljne zdravstvene situacije, kao i vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, koji su prouzrokovali pad svih poslovnih aktivnosti u zemlji, uključujući i građevinske radove.

U okviru nadležnosti koje ima, APR je za osam meseci izvršila kontrolu poštovanja propisanih rokova u 29.538 podnetih zahteva, a u 1.203 slučaja tražila je izjašnjenje o razlozima kašnjenja u rešavanju zahteva za izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, priključenje na komunalnu i drugu infrastrukturu.

Cilj ove kontrole je praćenje rada nadležnih organa i postizanja veće efikasnosti u sprovođenju administrativnih procedura.

Od uspostavljanja Centralne evidencije 2016. godine i prelaska na elektronski način rada, iz godine u godinu se beleži porast broja zahteva, pri čemu je 2016. godine primljeno 63.109 zahteva, a prošle godine 114.707.

Ako ste propustili