U Londonu obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i UK

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče u Ministarstvu spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (Foreign and Commonwealth Office – FCO)održan skup posvećen obeležavanju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Skup su otvorili politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs i višilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije zadužen za bezbednosnu politiku, ambasador Branimir Filipović.

Prisutnima se tom prilikom obratio i ministar za Evropu i Ameriku u FCO Alan Dankan, dok se ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson priključio koktelu koji je održan nakon okončanja skupa, pozdravio paneliste i učesnike i istakao posvećenost njegove zemlje produbljivanju bilateralne saradnje sa Srbijom.

Ova manifestacija u FCO realizovana je kroz tri panel-diskusije posvećene istorijatu diplomatskih odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, sagledavanju aktuelnog trenutka i perspektiva razvoja tih odnosa, kao i prezentaciji ličnih refleksija pojedinaca iz Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva čiji je život i profesionalno angažovanje povezano sa obe zemlje.

U panelima su učestvovali bivše i sadašnje britanske diplomate, istoričari, novinari kao i ugledni i istaknuti pojedinci koji su svojim radom doprineli jačanju odnosa između dve zemlje.

Filipović je u svom pozdravnom obraćanju, istakao da ovim događajem u Londonu, kao i skupom u Kragujevcu, koji je održan povodom obeležavanja ove značajne godišnjice, zajedno pokazujemo privrženost pozitivnim dostignućima u odnosima dveju zemalja kroz istoriju, ali i gledamo u budućnost u nameri da unapređujemo naše odnose polazeći od zajedničkih vrednosti i međusobnog razumevanja i uvažavanja, navodi se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili