Sveti Teofilakt

Sveti Teofilakt je bio episkop nikomidijski.

Kada je prvi carski savetnik Tarasije kao svetovnjak izabran za patrijarha carigradskog, tada uz njega i od njega primiše monaški čin više njegovih prijatelja i poštovalaca iz svetovnog staleža. Među ovima bio je i ovaj Teofilakt. Tarasije ga posla za episkopa u Nikomidiju. Kao episkop Teofilakt je bio veoma milosrdan prema bednima. Po smrti svetog Tarasija na patrijaršijski presto u Carigradu dođe Nikifor, a malo potom car je postao Lav Jermenin, koji je bio ikonoborac, i kao takav podiže čitavu buru u Crkvi Hristovoj. Iako je ikonoborna jeres bila prokleta na Sedmom vaseljenskom saboru, ovaj car, ipak, vaspostavi je i htede njome zameniti pravoslavlje. Sveti Teofilakt se opre caru, pa kad car ne popusti, reče mu Teofilakt:

„Doći će, care, na te ljuta poguba iznenada, i nećeš naći ko će te od nje izbaviti!“

Zbog ovih reči Sveti Teofilakt bi naredbom carevom uklonjen sa svoga položaja i poslat na zatočenje gde provede trideset godina podnevši mnoge teskobe i uvrede, i gde najzad preminu oko 845. godine.

Next Post

Žene nadmudrile Nemačkog kralja

Уто мар 21 , 2017
Godine 1140. Kralj Konrad III od Nemačke stigao je do dvorca Weinsberga kojim je vladao Vojvoda Welf VI. kako Vojvoda nije hteo da poklekne pred kraljem već da se upusti u nemoguću borbu istu je i izgubio. Kralj rešen da pokaže kako svi moraju da kleknu pred njega rešio je da poubija […]