Sveti Luka

Foto:Wikipedia

Srpska pravoslvana crkva i njeni vernici 31.10. proslavljaju Svetog Luku, a poznata i kao Lučindan.

Sveti apostol i jevanđelista Luka bio je lekar i prijatelj apostola Pavla.

Rodom je bio iz Antiohije i prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Pratio je apostola Pavla na drugom i trećem misionarskom putovanju, od Filipa do Rima. Posle smrti apostola Pavla nastavio je da propoveda Jevanđelje.

Apostol Luka je imao 84. godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i obesili ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj.

Sahranjen je u Tivi,glavni grad Beotije. U drugoj polovini 4.veka mošti su prenesene u carigrad, u vreme cara Konstancija.

Đurađ Branković je 1453. godine preneo mošti apostola Luke u Smederevo, odakle su 1459. odnete u Bosnu, a potom 1463. u Dubrovnik, pa u Veneciju.

U Srbiji ima izreka “ Sveti Luka, sneg do kuka“ koja se koristi u modernoj interpretaciji za vreme koje nas očekuje ali izreka je imala sasvim drugo značenje kada je nastala. U selima se govorilo „Sveti Luka,sneg do kuka“ jer su se tokom oštre zime i snega vukovi spuštali do sela pa je bio vid upozorenja da se pripaze ovce.

Next Post

„Fеstival srpskih vina“ u subоtu 9. nоvеmbra

Сре окт 30 , 2019
11. „Festival srpskih vina“ održaće se u Vеlikоj sali SRC Коlubara u Lazarevcu u subоtu 9. nоvеmbra 2019. gоdinе, u pеriоdu 12 – 20 časоva, u оrganizaciji Gradskе оpštinе Lazarеvac Na оvоgоdišnjеmFеstivala srpskih vina u Lazarеvacu posetioci će moći da dеgustiraju оkо tri stоtinе različitih vina Podeli na FacebookPodeli na […]