Srbija neće dozvoliti otimanje svoje imovine na Kosmetu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Ðurić poručio je danas da je odluka privremenih institucija vlasti u Prištini o prisvajanju imovine Srbije protivpravna, protivustavna, protivzakonita i ništavna jer ne proizvodi pravne posledice.

Ðurić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije istakao da će Vladi Srbije predložiti da na narednoj sednici poništi ovu protivpravnu odluku, kojom Priština želi da legalizuje otimanje srpske imovine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsetio je na to da je Vlada sličnom odlukom uspešno zaštitila državne i nacionalne interese prilikom pokušaja Prištine da otme kombinat „Trepča“.

On je saopštio da je Priština odluku donela 1. marta, bez konsultacija sa predstavnicima Srba, pri čemu je ta odluka stidljivo objavljena pre dva dana na sajtu Vlade Kosova.

Ta odluka, kako je ocenio, predstavlja nastavak dugogodišnje težnje separatističkih predstavnika Albanaca da legalizuju otimačinu i da, ekonomski obespravljujući Srbe i Srbiju, dovrše iskorenjivanje Srba iz južne pokrajine i zaokruže proces etničkog čišćenja.

Đurić je istakao da očekuje jasnu reakciju međunarodne zajednice na tu kriminalnu odluku, sa istom žestinom kao što je reagovala na pokušaj donošenja odluke o formiranju takozvane „vojske Kosova“.

On je poručio da je reč o kolosalnoj pljački i otimačini na koju Srbija nikada neće pristati, i podvukao da će Vlada Srbije i predstavnici Srba sa Kosova u toj borbi biti jedinstveni.

Ðurić je naveo i da razume predstavnike Srba s Kosova koji kažu da fizički neće dozvoliti uzurpaciju javnih preduzeća u pokrajini.

On je istakao da su politički predstavnici Srba na Kosmetu danas poručili da neće dozvoliti sprovođenje pomenute odluke, i dodao da će borba biti duga i teška, ali da nema odustajanja.

Ovo nas, kako je upozorio, udaljava od dijaloga, normalizacije odnosa i mira i stabilnosti, čemu Srbija teži.

Đurić je objasnio da se odluka privremenih institucija vlasti u Prištini odnosi na 29 odsto ukupnog zemljišta na Kosmetu, odnosno na više od 1,2 miliona metara kvadratnih službenih objekata i približno 145.000 metara kvadratnih poslovnih zgrada.

Takođe, kako je naveo, pomenuta odluka se odnosi i na približno 24.000 metara kvadratnih stambenih zgrada, više od 4.000 metara kvadratnih zgrada posebne namene, kao i približno 753.000 metara kvadratnih različitih privrednih objekata.

On je objasnio da je reč o „Trepči“, „Brezovici“, „Kosmetprevozu“, državnim preduzećima „Železnica“, „EPS“, površinskim kopovima TE „Obilić“, EMS, „Elektrokosmet“, „Ibar“ Zubin Potok, PTT, „Srbijašume“, NIS, Aerodrom Priština i Nacionalni park „Šara“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da je Srbija većinski vlasnik 155 preduzeća u pokrajini, i saopštio da je pomenuta imovina vredna više od 200 milijardi dolara.

Imamo papir za svaki šraf, za svaku mašinu, za svaki kvadratni metar, svaki komad naše imovine. Imamo i poreklo, i ko je platio i odakle dolazi, i tu nema prostora ni za šta, osim za laži i manipulaciju i zato svi ozbiljni investitori na Kosovu i Metohiji, na žalost svih koji tamo žive, ne žele da dođu u pokrajinu, zaključio je Đurić.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili