Srbija napredovala na rang-listi Svetskog ekonomskog foruma

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je danas da je Srbija napredovala za pet mesta na listi Globalnog indeksa konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu, što je dokaz da su sprovedene reforme bile uspešne.

Mali je, prilikom predstavljanja rezultata Globalnog indeksa konkurentnosti WEF za 2018. godinu, istakao da to potvrđuje da su reformske mere doprinele boljem životnom standardu i poslovnom ambijentu u našoj zemlji.

On je precizirao da je Srbija zauzela 65. poziciju na pomenutoj listi, na kojoj je 140 zemalja, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog toga što smo dobili bolje ocene za četiri oblasti – makroekonomsku stabilnost, finansijski sistem, sposobnost za inoviranje i infrastrukturu.

Ministar je naglasio da je najbolje ocenjena makrofinansijska stabilnost, čemu je prethodio veliki rad na ekonomskim reformama, i dodao da je za prvih šest meseci ove godine zabeležen rast BDP-a od 4,9 odsto, što se preslikava i na stopu nezaposlenosti.

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti je 2012. godine iznosila 26 odsto, a sada je snižena na manje od 12 odsto.

Već treću godinu imamo suficit u budžetu, što su rezultati koje nijedna druga ekonomija u Evropi nema i to je prepoznato u Indeksu, istakao je Mali i podsetio na to da je makroekonomska stabilnost bila preduslov za povećanje plata i penzija i bolji poslovni ambijent u Srbiji.

On je, ukazujući na to da su važan segment i ulaganja u infrastrukturu, najavio da će naredne godine u budžetu biti opredeljeno više od 200 milijardi dinara samo za kapitalne investicije, odnosno 25 milijardi više nego 2018. godine.

Do kraja godine završićemo i Koridor 10 i južni krak, radimo na pruzi Beograd–Budimpešta, potpisali smo Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice Moravskog koridora i gradi se veliki broj brzih saobraćajnica poput pravca Novi Sad–Ruma–Šabac, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije radi na tome da se infrastruktura u zemlji dodatno poboljša kako bismo postali još atraktivniji i bolji na ovim indeksima konkurentnosti.

Mali je izneo zadovoljstvo i zbog ocene reforme finansijskog sistema Srbije, i dodao da naša monetarna politika ide ka tome da dinar bude stabilan, a da se inflacija drži na niskom nivou.

Ministar je naglasio da se to nije desilo decenijama unazad i da predstavlja veoma važan pokazatelj stabilnosti finansijskog sistema.

On je, kao značajnu oblast u kojoj je Srbija napredovala, istakao i unapređenje IT sektora, i dodao da nas očekuju dodatne investicije na tom planu, kao i dodatne olakšice.

IT sektor u Srbiji ostvariće ove godine milijardu evra izvoza, naveo je Mali i podsetio na to da je premijerka Ana Brnabić najavila da će biti dodatnih ulaganja od sto miliona evra u IT infrastrukturu.

Prema njegovim rečima, završava se Tehnološki park u Novom Sadu, a nastavlja se i izgradnja Tehnološkog parka u Nišu.

On je istakao i da očekuje unapređenje elektronske uprave i servisa E-uprave, kao i to da će se rezultati mera koje preduzima Vlada videti 2019. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili