Srbija je zahvalna Nemačkoj na pomoći i podršci u procesu evropskih integracija

Predsednica Vlade Republike Srbije Аna Brnabić i državna ministarka za evrоpske pоslоve i regiоnalne оdnоse Bavarske Beate Merk istakle su danas u Minhenu da su bilateralni оdnоsi Srbije i Nemačke jakо dоbri.

Brnabić je tom prilikom naglasila da je dalje unapređenje bilateralne saradnje sa Saveznom Republikom Nemačkom od posebnog značaja za Srbiju.

Srbija je, kako je podvukla, zahvalna Nemačkoj na pomoći i podršci u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj naše zemlje.

Premijerka je upoznala Merk sa aktuelnim političkim temama u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da Srbija insistira na punoj primeni već dogovorenog u okviru Briselskog dijaloga, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala.

Ona je rekla da se Srbija zalaže za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i da će kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner nastaviti da radi na unapređenju regionalne saradnje i stabilnosti.

Posebna tema razgovara bili su ekonomski odnosi i ekonomska saradnja Srbije i Nemačke, koja je investirala više od 1,4 milijarde evra, a u više od 370 nemačkih kompanija u Srbiji zaposleno je približno 35 hiljada radnika.

Brnabić je ukazala na to da je Nemačka među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i jedna od prvih pet investitora, i dodala da smo posebno zainteresovani za povećanje nemačkih investicija, pre svega u oblastima infrastrukture, auto-industrije, energetike i poljoprivrede.

Saradnja u oblasti digitalizacije posebno je značajna i na tome će dve zemlje raditi u narednom periodu, poručeno je na sastanku.

Pored toga, Nemačka je i najveći bilateralni donator Srbiji jer je od 2000. godine do danas odobreno približno 1,6 milijardi evra razvojne pomoći u vidu bespovratnih sredstava i mekih zajmova.

Brnabić i Merk su razgovarale i o nastavku podrške Bavarske dualnom obrazovanju u Srbiji.

Premijerka je napomenula da naša zemlja posvećuje posebnu pažnju daljem jačanju saradnje sa nemačkim saveznim pokrajinama, jer je to najveći potencijal za unapređenje odnosa.

Ona je podsetila na to da je tokom 2015. i 2016. godine tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić posetio Baden-Virtemberg, Bavarsku, Hesen i Hamburg.

Premijerka boravi u Minhenu, u okviru učešća na konferenciji „Digital, Life, Design“. Konferencija, koja je po oceni „The Economist“ jedna od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi, okupila je približno 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz čitavog sveta.

Foto: arhiva

Ako ste propustili