S&P Global Ratings potvrdila kreditni rejting Republike Srbije

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Agencija za ocenu kreditnog rejtinga S&P Global Ratings potvrdila kreditni rejting Republike Srbije „BB-“ i revidirala izgled za unapređenje kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivni.

U saopštenju se navodi da su osnovni razlozi poboljšanja izgleda kreditnog rejtinga Republike Srbije uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i mogućnosti za dalje unapređenje.

S&P Global Ratings veruje da će zalaganje Vlade Republike Srbije za smanjenje rashoda i bolja naplata prihoda doprineti stabilizaciji fiskalnog deficita u narednom srednjoročnom periodu.

Prema agenciji, pozitivni fiskalni trendovi proizlaze iz bolje naplate poreskih prihoda, prevashodno iz poreza na dodatnu vrednost i akciza, kao i neporeskih prihoda.

Agencija procenjuje da će Republika Srbija zabeležiti realan privredni rast od 2,7 odsto u 2016. godini, prvenstveno zasnovan na rastu investicija.

Rejting agencija ukazuje da je Republika Srbija popravila platnobilansnu poziciju i očekuje se da će deficit tekućeg računa platnog bilansa smanjiti na nivo ispod 4 odsto BDP-a u 2016. godini, u poređenju sa 8 odsto BDP-a, u proseku za period od 2011. do 2014. godine i projektuje se na nivo od 3 odsto BDP-a, u proseku za period od 2017. do 2019. godine.

Poboljšanju platnobilansne pozicije prvenstveno je doprineo rast neto izvoza, ističe se u saopštenju.

Ako ste propustili