Slika „Industrijalizacija“ proglašena za kulturno dobro

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, Muzej savremene umetnosti u Beogradu 31. oktobra proglasio sliku „Industrijalizacija“ Petra Lubarde za kulturno dobro.

Na osnovu rešenja o proglašenju kulturnog dobra, slika će biti upisana u registar kulturnih dobara muzeja, kao i u Centralni registar kulturnih dobara za Republiku Srbiju, koji se vodi kod Narodnog muzeja u Beogradu.

Procedura da se slika „Industrijalizacija“ proglasi za kulturno dobro pokrenuta je 5. septembra 2017. godine, nakon što je stručni tim muzeja 19. juna 2017. godine, na inicijativu Ministarstva kulture i infomisanja, a znatno pre pojavljivanja senzacionalističkih napisa u jednom mediju, izvršio vizuelni pregled slike i potvrdio njenu autentičnost.

Stručnjaci Muzeja savremene umetnosti su, kako se podseća, još 2014. godine vršili proveru stanja u kojem se nalazi slika „Industrijalizacija“.

Iz razloga koji su ostali nepoznanica za Ministarstvo, Muzej savremene umetnosti propustio je da 2014. godine sliku proglasi za kulturno dobro, navodi se u saopštenju.

Next Post

3.dana do novog albuma Taylor Swift a objavljena i lista pesama

Сре нов 8 , 2017
Pevačica Taylor Swift podelila je sa svojim fanovima nazive pesama koji če se nači na njenom novom albumu koji izlazi za tri dana. Novi album pod nazivom „Reputation“ imaće 15 pesama a pored pesme „Look What You Made Me Do“ koja je postala planetarni hit,Taylor je uradila pesmu u saradnji sa […]