Slika „Industrijalizacija“ proglašena za kulturno dobro

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, Muzej savremene umetnosti u Beogradu 31. oktobra proglasio sliku „Industrijalizacija“ Petra Lubarde za kulturno dobro.

Na osnovu rešenja o proglašenju kulturnog dobra, slika će biti upisana u registar kulturnih dobara muzeja, kao i u Centralni registar kulturnih dobara za Republiku Srbiju, koji se vodi kod Narodnog muzeja u Beogradu.

Procedura da se slika „Industrijalizacija“ proglasi za kulturno dobro pokrenuta je 5. septembra 2017. godine, nakon što je stručni tim muzeja 19. juna 2017. godine, na inicijativu Ministarstva kulture i infomisanja, a znatno pre pojavljivanja senzacionalističkih napisa u jednom mediju, izvršio vizuelni pregled slike i potvrdio njenu autentičnost.

Stručnjaci Muzeja savremene umetnosti su, kako se podseća, još 2014. godine vršili proveru stanja u kojem se nalazi slika „Industrijalizacija“.

Iz razloga koji su ostali nepoznanica za Ministarstvo, Muzej savremene umetnosti propustio je da 2014. godine sliku proglasi za kulturno dobro, navodi se u saopštenju.

Next Post

Twitter povećao broj karaktera na 280

Сре нов 8 , 2017
Twitter je najavio da će sa dosadašnjih 140 karaktera korisnici moći da pišu sa duplo više i to sa 280 karaktera. Test sa 280 karaktera Twitter je započeo sa malim brojem ljudi krajem septembra. Nova dužina karaktera neće se primenjivati na japanskom, korejskom ili kineskom jeziku. Ti jezici mogu preneti […]