Trend

Slika „Industrijalizacija“ proglašena za kulturno dobro

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, Muzej savremene umetnosti u Beogradu 31. oktobra proglasio sliku “Industrijalizacija” Petra Lubarde za kulturno dobro.

Na osnovu rešenja o proglašenju kulturnog dobra, slika će biti upisana u registar kulturnih dobara muzeja, kao i u Centralni registar kulturnih dobara za Republiku Srbiju, koji se vodi kod Narodnog muzeja u Beogradu.

Procedura da se slika „Industrijalizacija“ proglasi za kulturno dobro pokrenuta je 5. septembra 2017. godine, nakon što je stručni tim muzeja 19. juna 2017. godine, na inicijativu Ministarstva kulture i infomisanja, a znatno pre pojavljivanja senzacionalističkih napisa u jednom mediju, izvršio vizuelni pregled slike i potvrdio njenu autentičnost.

Stručnjaci Muzeja savremene umetnosti su, kako se podseća, još 2014. godine vršili proveru stanja u kojem se nalazi slika „Industrijalizacija“.

Iz razloga koji su ostali nepoznanica za Ministarstvo, Muzej savremene umetnosti propustio je da 2014. godine sliku proglasi za kulturno dobro, navodi se u saopštenju.