Saradnja sa EIB na projektima na železnici na jugu Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Dubravkom Negre.

Mihajlović i Negre su razmatrale finansiranje projekta izgradnje obilazne pruge oko Niša, ali i druge projekte na železnici na jugu Srbije, čija vrednost iznosi ukupno 230 miliona evra.

Mihajlović je obavestila svoju sagovornicu o značaju i dinamici projekta obilaznice oko Niša vrednog 87 miliona evra, za koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pripremilo kompletnu dokumentaciju.

Takođe, tokom susreta je razgovarano i o mogućnostima za saradnju kroz finansiranje dela ove obilaznice.

Negre je istakla da je EIB zainteresovan za ovaj projekat, i naglasila da postoji mogućnost da Vlada Srbije za to dobije donaciju, odnosno bespovratna sredstva.

Na sastanku je bilo reči i o rekonstrukciji pruge Sićevo–Dimitrovgrad, poslu vrednom 84,4 miliona evra, u čijem finansiranju učestvuje i EIB, kao i o projektu elektrifikacije pruge Niš–Dimitrovgrad na železničkom Koridoru 10, u vrednosti od 59 miliona evra.

Za sve ove projekte Srbija je od EIB tražila donacije od ukupno 118,6 miliona evra, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ako ste propustili