Rekordan devizni priliv od turizma u ovoj godini

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas da je ova godina bila jedna od najuspešnijih za srpski turizam, budući da se očekuje rekordan devizni priliv u ovoj oblasti, u iznosu od milijardu evra.

Ljajić je na novogodišnjem susretu sa predstavnicima medija, turističkih organizacija i udruženja istakao da je cilj da se i u narednom periodu radi na pozicioniranju Srbije kao ozbiljne turističke destinacije.

U prvih deset meseci ove godine ostvaren je broj noćenja turista koliko je evidentirano tokom čitave prošle godine, naveo je on i naglasio da su svi postignuti rezultati podstrek da i dalje radimo na brendiranju naše zemlje.

Potpredsednik Vlade je podsetio na to da je nedavno usvojena Strategija razvoja turizma za period do 2025. godine, u kojoj je definisano 10 turističkih proizvoda i 18 važnih turističkih destinacija za strane i domaće turiste, čija će realizacija početi od 1. januara.

Ostvarivanju dobrih rezultata u turizmu doprinelo je i otvaranje novih avio-linija nacionalnog avio-prevoznika, a reč je o pet novih destinacija, uključujući i letove ka Njujorku, kao i sve veći broj „low cost“ kompanija koje dovoze putnike na aerodrom u Nišu, objasnio je Ljajić.

Takođe, kako je dodao, ove godine je realizovano 77 različitih infrastrukturnih projekata, organizovani su brojni međunarodni skupovi i manifestacije, što, između ostalog, Srbiju svrstava u sam vrh kongresnog turizma.

Prema njegovim rečima, od 2017. godine u fokusu će biti Dunav, od januara će za građane biti podeljeno 60.000 vaučera za boravak u nekom od turističkih mesta Srbije, a nastaviće se i sa privlačenjem investitora koji će graditi hotele u Srbiji.

On je rekao da se u narednoj godini očekuju i prve uspešne privatizacije, prodaje ili strateška partnerstva za banje, budući da ima mnogo potencijalnih investitora.

Vlada je, kako je podsetio, 11. novembra dala rok od 60 dana nadležnim institucijama da se reše imovinsko-pravni problemi koji postoje u vezi vlasništva nad banjama, pre svega sa Fondom PIO.

Ideja je da ta imovina pređe u vlasništvo države kako bi Vlada mogla da pokrene proceduru privatizacije tih banja, ili javni poziv za strateško ili javno-privatno partnerstvo, objasnio je potpredsednik Vlade.

Direktor Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović ukazala je na to da je ove godine broj turista povećan za 12 odsto, uz napomenu da će u narednoj godini biti nastavljene brojne akcije koje će se intenzivnije promovisati preko društvenih mreža.

Labović je podsetila na istraživanje koje je realizovano među stranim turistima koji su posetili našu zemlju, među kojima je 64 odsto ispitanih navelo da su odabrali da dođu u Srbiju zahvaljujući nekom od vidova onlajn kampanje.

Veliki broj turista privlači i srpsko kulturno nasleđe, podvukla je ona i dodala da se zahvaljući ukidanju viza sa Kinom očekuje veliko interesovanje i turista iz te zemlje.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili