Projekat „Reforma poreza na imovinu“ će trajati četiri godine

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija, Stalna konferencija gradova i opština i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) uputile su poziv lokalnim samoupravama da se prijave za podršku u okviru Programa reforme poreza na imovinu – podrška unapređenju poreza na imovinu i dobre uprave.

U saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave navodi se da ukupna podrška iznosi 5,9 miliona švajcarskih franaka, a biće usmerena na 40 jedinica lokalne samouprave za unapređenje administriranja, sređivanje evidencija poreza na imovinu i jačanje funkcije dobre uprave.

Paketi podrške jedinicama lokalne samouprave podrazumevaju i pružanje ekspertske podrške u oblasti unapređenja administriranja poreza na imovinu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je, povodom raspisivanja javnog poziva, opštine i gradove da se prijave na ovaj konkurs i obezbede sredstva za sređivanje baza podataka o nekretninama na njihovoj teritoriji.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti bolju naplatu poreza na imovinu, povećati izvorne prihode lokalnih samouprava i omogućiti im da prevaziđu finansijske poteškoće ili ulože u razvoj svojih zajednica, za dobrobit naših građana i građanki.

Šef projekta „Reforma poreza na imovinu“ Aleksander Grunauer istakao je da, pored prilike da uvedu red u baze podataka, ovaj program podstiče i udruživnje i saradnju lokalnih samouprava.

One opštine koje su geografski povezane i zajedno se prijave biće dodatno vrednovane. Pet najuspešnijih podeliće nagradni fond sa ukupnim sredstvima od miliona švajcarskih franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske, rekao je Grunauer.

Sva dokumenta potrebna za prijavu, kao i koje lokalne samouprave imaju pravo apliciranja, mogu se pronaći na internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Stalne konferencije gradova i opština, a rok za dostavljanje prijava je 31. oktobar.

Projekat „Reforma poreza na imovinu“, koji će trajati četiri godine, plod je zajedničke saradnje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija i Vlade Švajcarske, koja je i obezbedila sredstva, ističe se u saopštenju.

Ako ste propustili