Prihodi PIO fonda veći za pet milijardi dinara

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je, zahvaljujući boljoj zaposlenosti, naplati doprinosa i većoj fiskalnoj disciplini, zaključno sa 22. junom u kasu PIO fonda uplaćeno pet milijardi dinara više nego što je planirano.

Vulin je prilikom posete Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji, u kojoj su smešteni penzioneri koji se nalaze na besplatnom oporavku, rekao da je povećanje prihoda u kasi veće za 2,81 odsto u odnosu na planirano.

Zahvaljujući većoj količini novca, zahvaljujući tome što nismo povukli 11,5 milijardi dinara, mi smo ove godine obezbedili da se penzije dotiraju sa 35 odsto, a nadamo se, ako se ovako nastavi, da će do kraja godine to iznositi 33 odsto, istakao je ministar.

On je podsetio na to da je država 2012. godine dotirala svaku penziju sa 48 odsto, istovremeno naglasivši da je ove godine 1.000 penzionera više poslato u banje.

U Specijalnoj bolnici „Merkur“, kako je precizirao, trenutno boravi 55 korisnika penzija koji su ostvarili pravo na desetodnevnu rehabilitaciju o trošku Republičkog fonda PIO.

Prema njegovim rečima, preko Fonda PIO će ove godine na oporavak u jednu od 25 banja Srbije otići približno 12.500 starosnih, invalidskih i porodičnih penzionera svih kategorija.

Na osnovu Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, u ovoj godini je za društveni standard penzionera izdvojeno približno 394 miliona dinara, a najveći deo tih sredstava namenjen je za besplatnu rehabilitaciju u banjama, objasnio je ministar.

Direktor Specijalne bolnice „Merkur“ Dejan Stanojević napomenuo je da je od ove godine počela i akcija besplatne rehabilitacije sa ratnim vojnim invalidima, kojih ćepribližno 250 doći u banju.

Zamenik direktora PIO fonda Aleksandar Milošević rekao je da je jedan od osnovnih zadataka ove ustanove briga o penzionerima.

Fond svake godine vrši korekciju pravilnika o društvenom standardu penzionera kojom proširuje brigu o penzionerima, tako da je ove godine prvi put u pravilnik uvedeno da penzioneri sami biraju u kojoj banji će da borave, kao i da slepa lica imaju pratioca, što je velika novina, ocenio je on.

Milošević je precizirao da je bilo 40.000 zahteva za korišćenje besplatne rehabilitacije u banjama, dok će ove godine 1.500 penzionera više nego prošle godine otići u banje zahvaljujući boljoj naplati doprinosa.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: minrzs.gov.rs

Ako ste propustili