Prepodobni Simeon Persijski

Za vreme vladavine cara Savorija, ili Sapora, Simeon je mučen za Hrista sa dva svoja prezvitera, Avdelajem i Ananijom. Pre njih poginuo je i carev evnuh Ustazan, koji se najpre odrekao Hrista, a posle, dirnut ukorom svetog Simeona, ponovo ispovedio pred carem veru u Hrista.

Na gubilište je sa Simeonom izvedeno još oko 1000 hrišćana. Simeon se izmakao da bi bio poslednji posečen i da bi mogao hrabriti hrišćane do kraja, da se nijedan ne pokoleba. Kada je prezviter Ananija stavio glavu na panj, uzdrhtao je celim telom. A carev pristav, Fusik, koji je bio potajni hrišćanin, počeo je hrabriti Ananiju govoreći: „ne boj se starče, zatvori oči, i budi mužestven, da bi sagledao svetlost božansku!” Čim je to rekao pozvan je kao hrišćanin i caru optužen. Car je i njega stavio na muke, a tako isto i ćerku njegovu, devicu Askitreju. Na kraju je i sveti Simeon posečen.

Iduće godine na Veliki Petak je ubijen za Hrista i carev omiljeni evnuh Azat i sa njim hiljadu drugih vernika. Tada se car sažalio svoga evnuha, i obustavio dalje ubijanje hrišćana. Sveštenomučenik Simeon je ubijen 341. ili 344. godine.

Foto:Wikipedia

Next Post

Ekipa filma"Kum" posle 45.godina opet zajedno

Нед апр 30 , 2017
Posle 45.godina od prikazivanja filma “Kum” okupila se ponovo glumačka ekipa i otkrila neke detalje sa snimanja kultnog filma. Na okupljanju Francis Ford Coppola, Al Pacino, Robert De Niro, Diane Keaton, James Caan, Talia Shire i Robert Duvall podelili su sa prisutnima neke detalje sa snimanja filma pa je tako […]