Preminuo Fidel Kastro

Fidel Kastro,Kubanski lider i revolucionar preminuo je u svojoj 90.godini.

Fidel Kastro rođen je 13. avgusta 1926.godine u mjestu Majari na porodičnoj plantaži šećerne trske.

Doktorirao je 1950. godine pravo na Univerzitetu u Havani. Nakon završenog fakulteta Kastro je planirao da se kandiduje za mesto zastupnika u kubanskom parlamentu na izborima zakazanim za 1952. godinu, ali je general Fulgensio Batista u državnom udaru zbacio vladu i predsjednika Karlosa Prio Sokarasa i otkazao izbore. Kastro je protiv Batiste uložio tužbu sudu zbog kršenja ustava, ali je sud tužbu odbacio.

Kastro je sa grupom istomišljenika 26. jula 1953. godine poveo revolucionarni pokret. Zbog neuspešnog napada na vojnu kasarnu,gde je ubijeno oko 300 njegovih ljudi,Kastro je zatvoren gde je ležao do 1955.godine.

Nakon puštanja iz zatvora Kastro je otputovao prvo u Sjedinjene Američke Države, a potom u Meksiko gde je organizovao revolucionarni pokret nazvan „26. jul“zajedno sa svojim istomišljenicima među kojima je bio i Če Gevara.

Njegova borba protiv diktatora Batiste je završena pobedonosnih ulaskom trupa pobunjenika u Havanu 8. januara 1959. godine.

Fidel Kastro je dolaskom na vlast bio veoma neprijateljski raspoložen prema Sjedinjenim Američkim Državama, koje su se prijateljski odnosile prema Batisti i često se mešale u unutrašnje poslove Kube dok je on bio na vlasti. Nakon što je Kastrova vlada nacionalizovala rafinerije nafte, šećerane i pogone za proizvodnju električne energije 1960. godine Sjedinjenje Američke Države su prestale da kupuju kubanski šećer i uvele ekonomski embargo prema Kubi. 1961. godine SAD su pokušale uz pomoć kubanskih izbeglica da zbace Kastra s vlasti u invaziji na Zaliv svinja, ali bez uspeha.

Ostaće upamćena Kastrova izjava posle neuspešne invazije „Ja sam marksista-lenjinsta i ostaću to do svoje smrti“.

Foto: pixabay

Izvor: wikipedia

Ako ste propustili