Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta u maju

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Starčević izjavio je danas da očekuje da će konačna verzija pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, čiji je predlagač Ministarstvo privrede, biti gotova u maju.

Starčević je, otvarajući Drugi međunarodni stručni skup „Igra u otvorenom prostoru“, istakao da je bezbednost dece na prvom mestu, zbog čega je važno da se ova oblast uredi na precizan i jasan način.

Cilj tog dokumenta, kako je objasnio, jeste da se po njegovom usvajanju postigne maksimalna bezbednost mališana na igralištima, a da se ujedno ne ograničava njihova samostalnost, kreativnost i samoizražavanje.

Starčević je naveo da će se pravilnik primenjivati na sva dečja igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi, uključujući i ona koja su već u upotrebi, dodavši da oprema, bez obzira na to kada je nabavljena i ugrađena, uvek mora biti bezbedna.

Ministarstvo privrede je, kako je naveo, donelo odluku da otpočne aktivnosti na izradi pravilnika nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.

Oprema na dečjim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, a pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta biće propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i svi prateći elementi, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum.

Starčević je rekao da je imperativ da se sagleda kako je ta oblast regulisana u ostalim zemljama, posebno u Evropskoj uniji i da se donese pravilnik usklađen sa evropskim standardima.

Međunarodni skup se održava u organizaciji Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, uz pokroviteljstvo Ministarstva privrede, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Foto:pixabay

Ako ste propustili