Povećanja plata i penzija će svakako biti

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Nišu da Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje, uprkos problemima u poljoprivredi i hidroenergetici zbog suše, i najavila da će javni dug biti smanjen na 62 odsto BDP-a do kraja godine.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdila da će svakako biti povećanja plata i penzija, i navela da je, ipak, u ovom trenutku rano govoriti o procentima.

Mi smo rekli da će privredni rast biti najverovatnije manje od tri odsto, kolika je bila projekcija, i to pre svega, nažalost, zbog vremenskih prilika – izuzetno teške zime, zbog koje je trpela proizvodnja struje, prvenstveno u termosektoru, ali i zbog suše koja je pogodila poljoprivredu i proizvodnju struje u hidrosektoru, dodala je ona.

Međutim, svi ostali pokazatelji su veoma dobri, naglasila je premijerka, dodavši da je razgovarala o tome i sa Fiskalnim savetom i da ti parametri pokazuju da imamo ekonomsko ozdravljenje, kao i izvoz koji je veći od predviđenog, odnosno sa rastom od 10 do 12 odsto.

Brnabić je istakla da se rast beleži i u industriji, i to šest do osam odsto, i dodala da imamo i smanjenje javnog duga, mnogo više nego što je bilo planirano, tako da danas on iznosi 64,5 odsto, uz očekivanje da je moguće da se spusti na 62 odsto BDP-a do kraja godine.

Ona je ukazala na to da je Srbija mogla da ostvari i bolji privredni rast, najavivši istovremeno da ćemo imati mnogo bolju narednu godinu.

Premijerka je navela da Vlada Srbije gleda širu sliku i da ne želi da bude neodgovorna prema dobrom stanju u budžetu i da sada investira samo u potrošnju koja sutra može da ugrozi fiskalnu disciplinu.

U ovom trenutku merimo fiskalne efekte eventualnog povećanja plata i penzija, kojeg će svakako biti, ali se sada razmatra koliko je ono realno moguće, podvukla je Brnabić.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili