Potpisan poslednji ugovor o finansiranju obnove kliničkih centara

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović i potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Dario Skanapieko potpisali su danas u Trstu poslednji ugovor o finansiranju rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji, a realizacija projekta poverena je Ministarstvu zdravlja.

Finansijski ugovor Klinički centri/C, u vrednosti od 50 miliona evra, predstavlja poslednji od ukupno tri finansijska ugovora, koja su planirana sa EIB za protrebe finansiranja projekta rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji.

U pitanju je modernizacija, unapređenje, proširenje i dogradnja kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Projekat, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 400 miliona evra, od čega EIB finansira 200 miliona evra, finansira se i od strane Vlade Srbije, Evropske komisije – CARDS program, Svetske banke i bilateralnih donatora.

Do sada je sa EIB za navedeni projekat ugovoreno 150 miliona evra i potpisana dva finansijska ugovora: Klinički centri/A, 8. decembra 2006. godine na iznos od 80 miliona evra i Klinički centri/B 12. decembra 2008. godine na iznos od 70 miliona evra.

Srbiji se finansijskim ugovorom Klinički centri/C odobrava kredit u iznosu od 50 miliona evra, uz mogućnost izbora fiksne ili varijabilne kamatne stope prilikom povlačenja tranše, sa periodom otplate od 25 godina, uključujući četiri godine perioda počeka.

Kredit se realizuje u najviše pet tranši, sa minimalnim iznosom tranše od 10 miliona evra, izuzev prve tranše koja može iznositi pet miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili