Počelo useljavanje izbegličkih porodica u stanove u Beogradu

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da su u Ustaničkoj ulici u Beogradu počele pripreme za useljavanje izbegličkih porodica u stanove dobijene u javnom postupku po rešenju Komisije za izbor korisnika.

U saopštenju se navodi da ove porodice posle dugog niza godina konačno rešavaju svoje stambeno pitanje, pri čemu su većina porodica veoma ugrožene, imaju bolesnog člana, nekog poginulog u ratu, dete sa posebnim potrebama ili člana kome je oduzeta radna sposobnost.

Deo stambenih jedinica su nasilno i nelegalno zaposela druga lica, uglavnom interno raseljena kojima su kuće obnovljene, zbog čega su pokrenuti postupci iseljenja kako bi porodice sa rešenjem, koje godinama čekaju i plaćaju kiriju, mogle da dođu do svog krova nad glavom.

Komesarijat za izbeglice i migracije u Srbiji sprovodi Regionalni stambeni program na koji mogu da se prijave sve izbeglice i bivše izbeglice za dodelu stambenih rešenja.

Samo u Beogradu podeljeno je 69 seoskih kuća, uručeni ugovori za dodelu 302 paketa građevinskog materijala, započeta gradnja 270 stanova u Kamendinu, dok se u decembru očekuje useljenje prvih stanara i u 235 stanova u naselju Ovča.

Svako od izbeglica može da konkuriše i dobije svoj krov nad glavom, što je i glavni cilj Regionalnog stambenog programa. Istovremeno, niko nema pravo da nasilno obija i godinama bespravno boravi u stanu koji mu ne pripada, sprečavajući time one koji su strpljivo i predugo čekali da se posle mnogo godina izbeglištava konačno skuće.

Kao što je to uvek činio, Komesarijat je spreman da ponudi privremeni smeštaj onima koji moraju da napuste zaposednute stanove u Ustaničkoj ulici, a nalaze se u potrebi, dodaje se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Next Post

Zašto Meghan Markle neće biti princeza?

Пон нов 27 , 2017
Glumica Meghan Markle čak i posle venčanja sa princem Harijem na proleće 2018.godine neće imati titulu princeze a sve zbog jednog pravila. View this post on Instagram ‪Congratulations ??? to the newly engaged couple?His Royal Highness #PrinceHarry & #MeghanMarkle ?? @kensingtonroyal A post shared by Sean Garr ???????? (@sgmuziq) on Nov […]