Otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa predsednikom privremenih institucija samouprave na Kosovu Hašimom Tačijem, održanom u sedištu EU u Briselu, da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Vučić je u izjavi novinarima, po završetku ovog razgovora, uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, naveo da je od konkretnih pitanja, koja su već bila deo dijaloga Beograda i Prištine, potvrđen dogovor o pravosuđu.

Takođe, kako je dodao, najavljeno je otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici do kraja godine i konstatovano da po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) Priština nije načinila nikakav napredak.

On je istakao da bi rešenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca mnogo značilo i za Beograd i za Prištinu, dodavši da će se ti razgovori nastaviti, mada niko nije preveliki optimista.

Ipak, vidimo malu šansu za rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo. Vredi probati zbog budućnosti, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao na to da su razmotrena i sveukupna regionalna pitanja, kao i da je tokom sastanka otvorio pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Mušutištu kod Suve Reke.

To hapšenje je vrhunac licemerja, poručio je on i dodao da se to nije smelo dogoditi.

U pitanju je čovek koji ima tri ćerke i dva sina, koji je tamo išao mnogo puta i prijavio se na listu. Interesantno je da ga je prijavio komšija koji mu je uzurpirao i oduzeo imovinu, a koji je zadužen za povratak srpskih izbeglica u opštini Suva Reka. Prijavio ga je posle 18 godina, valjda plašeći se da će mu je tražiti nazad, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će slučaj hapšenja Bogdana Mitrovića biti brzo rešen, i poručio da će Srbija pratiti taj slučaj.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili