Otvorena još dva pregovaračka poglavlja

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Luksemburgu da je otvarnje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije još jedna poruka da su vrata EU otvorena za Srbiju.

Joksimović, koja predvodi delegaciju Srbije na Šestoj međuvladinoj konferenciji između Srbije i EU, istakla je da je naša zemlja danas u Luksemburgu otvorila još dva pregovaračka poglavlja – Poglavlje 29, koje se odnosi na carinsku uniju i Poglavlje 7, koje se tiče oblasti intelektualne svojine.

Ona je rekla da istovremeno svako poglavlje predstavlja oblast društvenog života koji se reformiše u Srbiji prvenstveno u cilju dobrobiti države i njenih građana.

Želim da naši građani razumeju poruku da članstvo u EU nije cilj samo po sebi već upravo ono što jeste deo naše razvojne agende, ekonomskih reformi, jačanja institucija, vladavine prava, dobre i efikasne državne uprave, svih tih važnih segmenata koje naši građani prepoznaju kao važne za bolje funkcionisanje države i bolji život u Srbiji, naglasila je Joksimović.

Ona je ukazala na to da se kroz pregovore u večeras otvorenom Poglavlju 7 koje se odnosi na prava intelektualne svojine dotiču interesi onih koji rade u delu inovacija i umetnosti i koji na inovativan način podržavaju srpsku ekonomiju.

Tu je i borba protiv piraterije, bolja zaštita potrošača, bolje pozicioniranje naših kompanija na unutrašnjme tržištu, brendiranje, oznake geografskog porekla. To su vrlo važne stvari za naša mala i srednja preduzeća, ali i ukupno za ljude koji se bave umetnošću i inovacijom kao važim delom ekonomskog razvoja, objasnila je ona.

Joksimović je, kada je reč o Poglavlju 29, koje se tiče carinske unije, navela da je to poglavlje koje će doneti korist za svakog građanina, kompaniju i da svi u privredi i društvu osete korist carinske unije.

To znači da ćemo po zatvaranju ovog poglavlja funkcionisti po pravilima carinske unije u smislu nesmetanog protoka roba među zemljama članicama i istih carinskih kvota prema trećim zemljama, pojasnila je ona.

Ona je izrazila zadovoljstvo otvaranjem ova dva poglavlja, potsetivši istovremeno da je do sada otvoreno ukupno deset poglavlja.

Joksimović je ukazala na to da je naša zemlja tokom malteškog predsedavanja EU otvorila četri pregovaračka poglavlja, što nije loša dinamika imajući u vidu da je ovo bila godina izazova za EU i još uvek je, s obzirom na izbore u Evropi, ekonomske probleme i Bregzit.

Prema njenim rečima, primećeno je da je Srbija radila dobro, da su reforme donele početne rezulatete u ovim oblastima što je bilo dovoljno da možemo da otvorima poglavlja.

Joksimović je poručila kaže da Srbija nastvalja dalje sa reformama.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:pixabay

Next Post

"Belgrade Business Run" na Savapromenadi

Сре 21 јуна , 2017
Dana 22.06.2017. godine sa početkom u 19 h na Savskoj promenadi, Belgrade Water Front, Savski nasip bb, biće održana druga „Belgrade Business Run“ trka zadovoljstva mešovitih timova sastavljenih od tri člana, “ Izađi na crtu šefu” , na kojoj će Rotari klub Zemun u saradnji sa organizatorom trke “Beogradski trkački […]