Otvoren „Ženski kutak“ u beogradskom Miksalištu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović prisustvovala je danas otvaranju „Ženskog kutka“ u beogradskom Miksalištu, gde će žene i devojčice migrantkinje, ali i Beograđanke, dobiti svoj prostor i podršku, uz edukativne i psihološke savete.

Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ocenila je da je „Ženski kutak“ mesto na kojem brige treba bar nakratko skloniti u stranu, budući da su životne priče ljudi koji prolaze kroz našu zemlju veoma teške.

Ona je napomenuta da obaveze koje Srbija ima kao potpisnica mnogih konvencija i strategija nisu samo obaveze prema dokumentima, nego pre svega ljudske obaveze.

Svi građani Srbije su od trenutka kada su prvi migranti kročili na teritoriju naše zemlje pokazali želju da im pomognu i budu uz žene i decu koji su ranjive grupe, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, žene su mnogo više izložene i nasilju i mnogim drugim problemima – neizvesnosti, brizi i bolu, onome što već nose sa sobom kroz zemlje kroz koje prolaze.

Srbija ostaje rešena da pomogne svim onim ljudima koji prolaze balkanskom rutom. Svesni smo svih izazova i problema, ali ćemo nastojati da oni ne budu sami na tom putu, tako da će Vlada Srbije, preko Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, uvek biti ovde, poručila je Mihajlović.

Predsednik Mikser udruženja Maja Lalić rekla je da je kroz Miksalište od avgusta prošle godine prošlo 180.000 izbeglica, od čega su 25.000 žene i 75.000 dece, te da su prelaskom na novu adresu suočeni sa manjkom prostora.

Prema njenim rečima, „Ženski kutak“ radiće paralelno sa Miksalištem, a u njemu će se odvijati jezičke i kreativne radionice, pri čemu će biti organizovana i obuka za rad na računaru.

Šef Kancelarije „UN Women“ u Srbiji Milana Rikanović rekla je da će ženski kutak biti prostor gde će se razmenjivati ideje i centar za inicijative žena, i izrazila zahvalnost na podršci potpredsedniku Vlade Zorani Mihajlović i Miksalištu.

Šef Kancelarije „Oxfam“ u Srbiji Barbara Kjarenca rekla je da je otvaranje kutka zajednička inicijativa kancelarija „UN Women“ i „Oxfam“ u okviru projekta „Migrantsko-izbeglička kriza u državama zapadnog Balkana“.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva

Ako ste propustili