Narodna banka Srbije dala preliminarno odobrenje za osnivanje banke iz Kine

Izvršni odbor Narodne banke Srbije, kome predsedava guverner Jorgovanka Tabaković, doneo je danas rešenje kojim je dato preliminarno odobrenje za osnivanje banke u Republici Srbiji koja će poslovati pod imenom Bank of China Srbija, akcionarsko društvo, Beograd. Davanjem preliminarnog odobrenja završena je prva faza postupka za osnivanje ove banke.

Sledi druga faza postupka, u kojoj će Narodna banka Srbije dati dozvolu za rad ovoj banci, na osnovu zahteva osnivača, koji je dužan da ga podnese u roku od 60 dana od dana kada je primio ovo odobrenje.

Posle dobijanja odobrenja, osnivač će, u ime banke u osnivanju, obavljati poslove koji se odnose na ispunjenje uslova neophodnih za dobijanje dozvole za rad banke i njen upis u Registar privrednih subjekata u Republici Srbiji. Nakon toga banka će moći da otpočne s redovnim poslovanjem na teritoriji Republike Srbije.

Vlasnik osnivača banke u Republici Srbiji – Bank of China Hungary Close Ltd. iz Mađarske – jeste Bank of China Ltd. iz Kine, koja je u prvih pet banaka u svetu po vrednosti tržišnih transakcija. Kako je planirano, banka u Srbiji biće centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu,saopštavaju iz kancelarije Guvernera.

foto:pixabay

Ako ste propustili