Narednih godina očekuje se rast BDP-a od 3,5 odsto

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će budžet za narednu godinu biti umereno razvojni i da je predviđen rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto uz nisku inflaciju, izrazivši očekivanje da će narednih godina taj rast biti 3,5 odsto.

Vujović je na privrednoj konferenciji Rajfajzen banke u Beogradu rekao da je predviđen budžetski deficit od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, i istakao da će BDP rasti po osnovu rasta svih proizvodnih sektora i tražnje, a biće podstican izvozom i direktnim investicijama.

On je naveo da se narednih godina očekuje rast BDP-a od 3,5 odsto i pad učešća javnog duga u BDP-u, naglasivši da je Ministarstvo dostavilo svim budžetskim korisnicima predlog budžeta za narednu godinu i da se očekuje da oni narednih dana dostave svoje primedbe.

Ministar je izneo očekivanje da će predlog budžeta biti u Skupštini Srbije do kraja novembra, i saopštio podatak da budžet trenutno ima suficit od 52,4 milijarde dinara i da se očekuje da će na kraju godine rast BDP-a biti veći od 2,7 odsto.

On je napomenuo i da je Vlada Srbije danas odlučila da isplati jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara, i dodao da će to biti učinjeno najkasnije do kraja meseca, najverovatnije 23. novembra.

Prema njegovim rečima, tu pomoć će dobiti svi penzioneri, a posebno će biti značajna za 1,05 miliona onih koji primaju najnižu penziju.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Arhiva

Ako ste propustili