Najavljene mere će se odnositi na svu decu rođenu od 1. januara ove godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će najavljene mere populacione politike početi da se primenjuju od 1. jula, kada počinje i primena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Brnabić je istakla da će se najavljene mere odnositi na svu decu rođenu od 1. januara ove godine, i dodala da trudnice, odnosno porodilje, prva finansijska sredstva mogu da očekuju već od 1. jula.

Predsednica Vlade je navela i da će Savet za populacionu politiku ustanoviti nagradu za kompanije koje su najbolje uskladile rad i materinstvo.

Ona je dodala da su neke mere već zaživele, pre svega one koje se tiču e-Uprave, i podsetila na to da sada roditelji mogu preko portala e-Beba da prijave novorođenče već u porodilištu i bez dokumenata.

Takođe, Brnabić je podsetila na to da je uvedeno e-prijavljivanje za roditeljski dodatak u porodilištu, besplatno i samo sa ličnom kartom.

To funkcioniše u Zrenjaninu, Leskovcu, Loznici i Beogradu, a uvodi se i u Smederevu. Do kraja septembra funkcionisaće u celoj zemlji. Na taj način smo i veliku administrativnu barijeru skinuli sa leđa roditelja, ukazala je premijerka.

Foto:Ilustracija/pixabay

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili