Modernizacija železničke veze između Srbije i Grčke

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas tokom susreta sa ministrom infrastrukture, transporta i mreža Grčke Hristosom Spiricisom da je modernizacija železničkog Koridora 10 od strateškog interesa za Srbiju.

Mihajlović je sa svojim sagovornikom razgovarala o modernizaciji železničke veze između Srbije i Grčke, naglasivši da nije dovoljno da imamo samo modernizovanu prugu od Beograda do Budimpešte, kojom ćemo ići 200 kilometara na sat, već je važno modernizovati pruge na jugu da bismo bili konkurentni.

Ona je poručila da je transportni koridor prednost Srbije, dodavši da se upravo prva tema razgovora sa Spiricisom odnosi na to kako da se dve zemlje bolje povežu i drumski i železnički, ali se tiče i drugih aspekata saradnje, posebno u oblasti infrastrukture, drumskog saobraćaja i postojećih sporazuma.

Mihajlović je napomenula da je Srbija, kada je reč o drumskom saobraćaju, gotovo završila Koridor 10, i dodala da ne vidi prepreke koje mogu da nam se dese da ne budemo dobro povezani i da nemamo veći broj putnika i robe, ali da je „kritična tačka“ razvoj železničkog saobraćaja.

Kada pogledate saobraćaj kroz druge koridore, paralelno od nas, videćete da kargo kroz te zemlje prolazi 10-15 sati brže nego kroz Srbiju. Glavni zadatak je da modernizujemo železnicu kroz Koridor 10 da bismo mogli da budemo konkurentni, istakla je ona.

Mihajlović je poručila da je, pored modernizacije, važno smanjiti barijere na granicama kako se ne bi gubilo i po nekoliko časova kada je reč o prevozu tereta, dodavši da je to dodatni posao o kojem će se danas započeti razgovori.

Ona je izrazila nadu da će ovakvi sastanci biti češće organizovani jer je zajednički cilj modernizacija koridora, uz napomenu da je njen grčki kolega sa zadovoljstvom prihvatio poziv da češće posećuje Srbiju i ujedno joj uzvratio poziv da poseti Grčku.

Mihajlović je Spiricisu poklonila stilizovano prvo slovo azbuke, koje je delo ruku srpskih žena, a on joj je takođe uzvratio poklonom koji predstavlja repliku predmeta iz Grčke.

Spiricis je istakao da je prioritet grčke strane modernizacija i usavršavanje pruga i povezivanje od Srbije do luka u Grčkoj.

Dve zemlje su veoma blizu, a njihovo bolje infrastrukturno povezivanje omogućilo bi bolje povezivanje u unutrašnjosti Balkana, ali i ka centralnoj Evropi, rekao je on i dodao da bi trebalo da postoji jedna centralna politika za sve te transporte.

Takođe, moramo da radimo i na našim putevima kako bismo u bliskoj budućnosti postigli jednake standarde, odnosno da dobro povežemo dve zemlje i da putnici koji prelaze iz zemlje u zemlju ne shvate da prelaze granicu, poručio je ministar infrastrukture, transporta i mreža Grčke.

Spiricis je naveo da je vreme da ovaj region i građani osete bezbednost koju osećaju i građani zemalja centralne Evrope, što ne može da se desi ako ne unapredimo projekte.

U tom pogledu, Koridor 10, kao i u prošlosti, i danas i u budućnosti može da bude faktor obezbeđivanja mira u celom regionu, ali i u oblasti transporta i infrastrukture, rekao je on.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili