Ljajić potpisuje dva ekonomska sporazuma sa Turskom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić boraviće sutra u Ankari, gde će sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem potpisati novi sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kao i sporazum o podsticanju i zaštiti investicija.

Tekst sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je tokom zvanične posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji u oktobru prošle godine, a sutrašnjim potpisivanjem stvaraju se uslovi za ratifikaciju tog dokumenta u parlamentima dveju zemalja, a potom i za početak primene.

Zahvaljujući novom sporazumu o slobodnoj trgovini, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište definisanih kvota goveđeg mesa, sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Takođe, biće udvostručene kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog voća i povrća iz Srbije u Tursku.

Potpisivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija stvara se još povoljniji poslovni ambijent za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju.

Ljajić će se tokom zvanične posete Turskoj sastati i sa potpredsednikom Vlade Mehmetom Šimšekom i ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili