Isplata subvencija za predstojeću setvu od 19. marta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas da će od 19. marta krenuti linija subvencionisanih kredita za predstojeću setvu i da će ratari dobiti po 4.000 dinara po hektaru.

Nedimović je, prilikom obilaska radova na izgradnji nasipa na Savi između naselja Hrtkovci i Jarak u Sremu, istakao da će kamatna stopa sa osam i devet odsto biti spuštena na jedan odsto za lica do 40 godina, dok će za ostale kategorije iznositi tri odsto.

On je, govoreći o IPARD fondovima koji su sada dostupni poljoprivrednicima u Srbiji, naveo da su već prošla dva kruga poziva i da je odziv poljoprivrednika bio solidan.

Imamo 476 aplikacija za sada. Neko će reći da je to malo, ali države u našem okruženju koje su imale pristup IPARD fondovima i ranije ove godine imaju pozive od 70 ili 80 aplikacija. Mi jesmo duplo veća zemlja od tih država, ali imamo gotovo 500 aplikacija, naglasio je ministar.

On je ocenio da je očigledno da sve ovo ima smisla i da treba raspisati poziv za prerađivačke kapacitete, najavivši da će do kraja godine biti ukupno sedam takvih poziva.

Prema njegovim rečima, veoma je bitno napraviti sistem po kojem bi subvencionisani dizel bio dostupan onima koji se zaista bave poljoprivredom.

Radimo na tome sa Ministarstvom finansija i sa svim asocijacijama poljoprivrednika, jer to je veoma kompleksno pitanje. Moramo da razdvojimo one koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom od onih koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, a suštinski se ne bave tim poslom, istakao je Nedimović.

Ministar je dodao da se ne sme dozvoliti da dođe do bilo kakvih zloupotreba jeftinijeg ili subvencionisanog dizela,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili