Informatika od naredne školske godine obavezan predmet

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić pozdravila je danas odluku Nacionalno-prosvetnog saveta da se informatika i računarstvo uvede u obavezno osnovno obrazovanje od petog razreda, počev od naredne školske godine.

Matić je tim povodom ocenila da će novi nastavni plan doprineti unapređenju digitalne pismenosti kod dece, što je uslov za njihov uspešan društveni razvoj u globalnom okruženju i otklanjanje digitalnog i ekonomskog jaza.

Takođe, kako je dodala, sistemski pristup edukaciji o novim tehnologijama omogućiće i povećanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti, kao i podizanje digitalne bezbednosne kulture kod novih generacija.

Ona je podsetila na to da resorno ministarstvo, u susret uvođenju informatike kao obaveznog predmeta, sprovodi drugi po redu IT karavan, od 12. aprila do 25. maja u školama, kulturnim centrima, fakultetima i drugim institucijama, sa prezentacijama za osnovce o korisnoj i bezbednoj upotrebi novih tehnologija, programiranju i robotici.

Nacionalni prosvetni savet usvojio je predlog da informatika i računarstvo budu obavezni za učenike petog i šestog razreda, dok će sadržaj novog programa koji će petaci imati od jeseni, biti razmatran na sednici koja je zakazana 9. maja, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Next Post

Ubacivanje listića rezultat šale

Уто апр 11 , 2017
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, rasvetlilo poreklo snimka objavljenog na društvenim mrežama na kom se vidi ubacivanje u kutiju listića koji podsećaju na birački materijal i da je reč o šali. MUP je istragom utvrdio da se ubacivanje pomenutih listića odigralo u privatnoj […]