Festival italijansko-srpskog filma od 17. do 25.10.

Peto izdanje Festivala italijansko-srpskog filma održava se od 17. do 25. oktobra, u oba sedišta Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, u prisustvu publike uz poštovanje svih propisanih mera zdravstvene zaštite. Festival organizuju kulturna asocijacija Excellence International, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, Ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije (MIBACT), Institutom Luče/Činečita i Eksperimentalnim filmskim centrom.

Festival će s jedne strane biti posvećen savremenom italijanskom filmu i predstaviće šest filmova novije produkcije, a s druge istoriji italijanske kinematografije koja ove godine obeležava 100 godina od rođenja čuvenog Alberta Sordija. U znak sećanja na rimskog glumca biće prikazana velika retrospektiva filmova u kojima je igrao glavnu ulogu i priređena izvanredna izložba fotografija posvećena pojedinim trenucima iz njegove izuzetno dugačke karijere.

Festival će svečano biti otvoren u subotu 17. oktobra u 19.00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) izložbom posvećenom Albertu Sordiju i projekcijom filma „Izvinite“ Alberto Sordi?“. Reč je o biografskom televizijskom filmu koji govori o dvadeset godina života Alberta Sordija, od samih početaka do sticanja slave. Ulogu Sordija izvanredno je odigrao glumac Edoardo Peše, koji će biti prisutan na otvaranju festivala, kao i režiser filma, Luka Manfredi, i producent Serđo Đusani.

U narednim danima biće prikazana sledeća ostvarenja; „Pinokio“ reditelja Matea Garonea (glavna uloga Roberto Beninji), koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Donatelov David 2020 bio nominovan u 15 kategorija i pobedio u čak pet: najbolja scenografija, najbolja šminka, najbolji kostim, najbolja frizura i najbolji specijalni vizuelni efekti; „Pet je savršen broj” reditelja Igora Tuverija, alijas Igorta, sa Tonijem Servilom i Valerijom Golino u glavnim ulogama; „To je za tvoje dobro“ Rolanda Ravela u kome, između ostalih, igraju Marko Đalini i Izabela Ferari; „U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša“ Marka Bočija; „Moj brat juri dinosauruse“ Stefana Čipanija sa Alesandrom Gasmanom u glavnoj ulozi, i film „Čekajući varvare“ kolumbijskog režisera Čira Gvere za koga je produkciju radio Italijan Andrea Jervolino.

Kada je reč o novijoj srpskoj filmskoj produkciji, na platformi TATATU, italijanski producenti i stručnjaci za filmsku industriju moći će da pogledaju projekcije sledećih filmova: „Asimetrija“, debitantsko ostvarenje Maše Nešković u koprodukciji italijanskog udruženja NightSwim i srpskog This and That Productions; „Ajvar“, debitantski film Ane Marije Rosi, u produkciji Biberche Productions; „Hotel Beograd“ Konstantina Statskija sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi; „Otac“ Srdana Golubovića, u produkciji Baš Čelik, i „Šavovi“ Miroslava Terzića u produkciji West End Productions.

Kao i proteklih godina u okviru festivala, u ponedeljak 19. oktobra, biće organizovan susret između srpskih i italijanskih filmskih profesionalaca sa ciljem da se podrži međunarodna koprodukcija. Sastanku će putem video uključenja iz Italije prisustvovati italijanski profesionalci iz oblasti filma i srpski profesionalci prisutni u sali. Govoriće se o pokretanju malih i srednjih preduzeća u oblasti nezavisnog filma i audiovizuelne industrije, polazeći od aktuelne analize situacije u produkciji i distrubuciji u Evropi u periodu duboke revizije profesionalnog i kulturnog tržišta. Biće reči i o predstojećem Sporazumu o italijansko-srpskoj filmskoj koprodukciji kao i o drugim mogućim koprodukcijama, s ciljem da se italijanskom i srpskom nezavisnom filmu da međunarodna dimenzija. Na platformi TATATU biće moguće pogledati obraćanje italijanskih profesionalaca iz filmskog sektora.

Na kraju, biće predstavljena i aplikacija Italy for Movies, nova besplatna aplikacija koja je posvećena italijanskim centrima filmske i audiovizuelne produkcije. Reč je o inovativnom i ažuriranom vodiču putem kojeg je moguće otkriti Italiju i mesta u kojima se stvaraju filmovi. Italy for Movies je projekat koji je 2017. godine pokrenula Direkcija za film Ministarstva kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije u saradnji sa Italijanskom filmskom komisijom (IFC – Italian Film Commissions) kojim upravlja institut Luče/Činečita.

Ove godine zbog pandemije nije bilo moguće realizovati sekciju „Vertical Movies” ni organizovati susrete i masterklasove na lokanim univerzitetima, koji se odlažu za sledeću godinu.

Detaljan program Festivala italijansko-srpskog filma dostupan je na sajtu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu: http://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/resource/doc/2020/10/program.pdf

Ako ste propustili