Evropska unija najveći donator Srbije

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa polaznicima Škole evropskih integracija, koji se nalaze u studijskoj poseti Beogradu – zaposlenima u lokalnim samoupravama i predstavnicima organizacija civilnog društva sa severa Kosova i Metohije.

Joksimović je svoje sagovornike upoznala sa dosadašnjim i budućim aktivnostima u procesu pristupanja, odnosima Srbije i Evropske unije i drugim temama značajnim za evrointegracije.

Članstvo u Evropskoj uniji je strateški interes države, naglasila je ona, dodavši da proces pristupanja jeste dobrovoljan izraz političke volje jedne države, a refome koje se sprovode na putu ka punopravnom članstvu prevashodno su u interesu građana.

Joksimović je ponovila da je jasna perspektiva članstva Srbije u EU, to je proces koji, iako ima uspone i padove, doprinosi razvoju države.

Polaznici su bili zainteresovani za stanje u dijalogu Beograda i Prištine i poglavlje 35. Joksimović je objasnila da dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi posredstvom Evropske unije, predstavlja uvažavanje činjenice da nismo priznali nezavisnost KiM.

Ona je istakla da je intencija države da se kroz razgovore u Briselu obezbede maksimalni uslovi za Srbe na Kosmetu i zaštite nacionalni interesi, podsetivši na to da je Evropski parlament juče usvojio deklaraciju u kojoj je prihvaćen i uvažen amandman srpskih poslanika o što hitnijem formiranju ZSO.

Poglavlje 35, koje nije zamena za dijalog, odnosi se na praćenje primene dogovorenog u Briselskom sporazumu, istakla je Joksimović i dodala da je regionalna saradnja jedan od prioriteta Srbije i da je preduslov stabilnosti, mira, razvoja i napretka.

Ona je informisala polaznike Škole evropskih integracija o tome da je Evropska unija, sa više od dve milijarde evra bespovratnih sredstava namenjenih za reforme, najveći donator Srbije.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili