Do 31. marta pokretanje privatizacije Azotare, Petrohemije i MSK

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević najavio je danas da će do kraja marta biti pokrenut postupak privatizacije tri preduzeća petrohemijskog kompleksa – Azotare i Petrohemije iz Pančeva i Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) iz Kikinde.

Knežević je na Kopaonik biznis forumu rekao da Petrohemija trenutno na računu ima 50 miliona evra i da sve svoje obaveze izmiruje redovno.

I Azotara, za koju ima zainteresovanih kupaca, plaća svoje obaveze, naveo je ministar i dodao MSK ima problema da naplati isporučenu robu i izmiri svoje obaveze, kao i da se razgovara o tome kako da ta kompanija dobija gas po povoljnijim uslovima.

On je istakao da je Vlada Srbije odlučna u tome da dovrši proces privatizacije, uz podsećanje na to da je preostalo približno 100 preduzeća koja treba da dobiju nove vlasnike.

Najveće teškoće imamo sa 17 preduzeća, među kojima su, pored onih iz petrohemijskog kompleksa, i Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, Galenika, PKB i Resavica, naglasio je on i napomenuo da ta preduzeća nisu samo ekonomski, već i socijalni i demografski problem, s obzirom na to da zapošljavaju veliki broj ljudi.

Prema njegovim rečima, poslovanje javnih preduzeća je pod kontrolom i ona su prošle godine imala dobit od 8 milijardi dinara, dok je pre dve godine njihov gubitak bio 65 milijardi dinara.

Sva javna preduzeća će, kako je istakao, uskoro dobiti nove direktore, koji neće biti partijski funkcioneri.

Ministar privrede je poručio da će biti nastavljeno podsticanje preduzetništva, za šta je ove godine u budžetu namenjeno 18 milijardi dinara, kao i privlačenje investicija.

Za Srbiju je važno što je u pregovorima sa EU otvoreno Poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu, i preduzetnici će dobiti pomoć da konkurišu za kreditne linije iz EU u vrednosti od 160 miliona evra, ukazao je Knežević.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:pixabay

Ako ste propustili