Cipras: Priključivanje Srbije EU od strateškog značaja

Cipras je poručio da je Grčka spremna da doprinese cilju Srbije da postane članica Evropske unije, i potvrdio da njegova zemlja neće promeniti stav po pitanju nezavisnosti Kosova.

On je naveo da je u razgovoru sa Vučićem izneo uverenje da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost u regionu, ocenjujući da je današnjim susretom učinjen značajan korak za unapređenje odnosa između dve zemlje.

Prema njegovim rečima, na sastanku je zaključeno da budućnost Balkana može biti izgrađena samo na osnovama međunarodnog prava, a ne na nerazumnim radnjama i nepoštovanju međunarodnih ugovora, dodajući da na Balkanu nema mesta za takve stvari, kao i da to ne pomaže njegovom evropskom putu.

Cipras je s tim u vezi naveo da Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost, između ostalog kroz kontinuitet teškog, ali neophodnog dijaloga sa Prištinom.

Mir i stabilnost u regionu se, kako je dodao, mogu obezbediti samo zajedničkim prihvatljivim rešenjima za pitanje Kosova.

Imajte u vidu da će Grčka ostati pri svom stavu koji je vezan za poštovanje međunarodnih principa u rešavanju tog pitanja, naglasio je premijer Grčke.

Takođe, on je podvukao da je priključivanje Srbije EU od strateškog značaja, zbog čega Grčka aktivno podržava evropski put Srbije, pri čemu zna da postoje velike teškoće i žrtva koju narod mora da pretrpi kako bi se taj cilj ostvario.

Cipras je pozvao i na jačanje dijaloga u rešavanju migrantskog pitanja, dodavši da treba da se izbegnu pojave koje su viđene prošle godine, kada su neke države imale jednostrane poteze i na sopstvenu ruku pokušavale da rešavaju to pitanje.

On je istovremeno premijeru Srbije izrazio zahvalnost na stavu naše zemlje prema kiparskom pitanju i poštovanju međunarodnog prava.

Grčki i srpski narod su, kako je podsetio, povezani značajnim istorijskim, kulturnim i duhovnim vezama, zasnovanim na obostranom poštovanju i iskrenom prijateljstvu, ali i solidarnosti u teškim trenucima.

Tokom Drugog svetskog rata našli smo se na istoj strani istorije, a kasnije zadržali bliske veze i saradnju. Niko ne može zaboraviti solidarnost Grčke tokom NATO bombardovanja, kada je stala uz srpski narod, naveo je Cipras.

Srbija i Grčka ove godine obeležavaju 150 godina od sklapanja diplomatskih odnosa, što je veoma značajan povod da još više ojačamo odnose, ukazao je grčki premijer.

On je, istakavši važnost ekonomske saradnje, podsetio na to da je Grčka treći investitor u Srbiji, kao i da je veoma značajna turistička destinacija za srpske turiste, te da je dogovoreno da se učine konkretni koraci u pravcu daljeg unapređenja saradnje, kako bi ona bila strateška.

Postigli smo dogovor o tome da u narednom periodu uspostavimo vrhovni savet za saradnju, koji će zasedati narednog proleća u Solunu, najavio je Cipras, dodajući da je to grad koji je povezivao dva naroda u prošlosti, a treba da bude i ključna tačka za budućnost.

On je naglasio značaj poboljšanja železničkih veza između Beograda i Soluna, navodeći da je razmatrana mogućnost zbližavanja dveju zemlja kroz savremeniju železničku mrežu.

Današnja poseta Beogradu može dati podstrek za oživljavanje istorijskih odnosa dveju zemalja. Saradnja za nas ima strateški značaj i uvereni smo u to da će doprineti razvoju i miru namučenog Balkana, zaključio je Cipras.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili