Cene proizvoda i usluga u martu više za 0,2 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je da su cene proizvoda i usluga u martu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku više za 0,2 odsto.
Potrošačke cene u martu 2017. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su 3,6 odsto, dok su u odnosu na decembar 2016. godine, povećane 2,4 odsto.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u martu, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama – komunikacije (4,4 odsto), zdravstvo i obrazovanje (za po 0,4 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,3 odsto), kao i u grupama – hrana i bezalkoholna pića, transport, alkoholna pića i duvan i restorani i hoteli (za po 0,1 odsto).Pad cena registrovan je u grupama – rekreacija i kultura (-1 odsto), odeća i obuća (-0,6 odsto) i u grupi stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (-0,2 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Ako ste propustili