Beovizija 2018 : Beograđanin i najmlađi ikada kompozitor za Pesmu Evrovizije – Sanja Ilić i Balkanika

Sanja Ilić i Balkanika su jedni od takmičara na ovogodišnjoj Beoviziji koji će se predstaviti pesmom pod nazivom „Nova deca“.

Muziku je napisao beograđanin Aleksandar Sanja Ilić koji sa svojom izuzetnom biografijom je garant dobrog zvuka i nečeg novog. Već sa samo 12.godina napisao je kompoziciju  „Uniforme“ koju je izveo glumac i pevač Dragan Laković.

Sa šesnaest godina se prijavljuje na domaće takmičenje za “Pesmu Evrovizije“ i tako postaje najmlađi kompozitor, učesnik domaćeg izbora za “Pesmu Evrovizije“, svih vremena. Kompoziciju „Pesnik mira“, tada u Skoplju, pevala je Lola Novaković.

Kоmpоnоvaо je muziku za himnu fudbalskоg kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivоja Ršumоvića: „Sve štо smо želeli, sve štо smо hteli. Tо su nam dali, crvenо-beli“.

1982. godine sa pesmom „Halo, halo“ pobeđuje na domaćem takmičenju za “Pesmu Evrovizije“ i sa grupom „Aske“ odlazi u Herogejt, Engleska.

1984. godine, kompozicija „Princeza“ koju su pevali Dado i Slađana postaje hit godine i jedna od najboljih pesama svih vremena.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili